Adsense-top

След висшата дипломация на Бойко и Патриотите: Македония влиза в НАТО с "македонски език" и "македонска идентичност"...

Управляващата партия в Македония Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) заяви, че с постигнатото окончателно споразумение за дългогодишния спор с Гърция, македонският език и македонската идентичност са осигурени веднъж завинаги.
Партията смята, че македонският език става един от езиците на НАТО и след присъединяването на Македония към ЕС тя ще бъде част от езиците на Европейския съюз, предаде скопският телевизионен канал A1ON, цитиран от агенция "Фокус".
„Влизаме в НАТО с македонски език и македонска идентичност.
Това потвърждава, че Договорът за името е патриотичен акт, който укрепва и гарантира македонската идентичност и осигурява македонското бъдеще.
След години на изолация и несигурност Македония най-накрая се движи напред, ще стане член на НАТО и започва преговори за членство в ЕС през юни 2019 г. Македония става част от евроатлантическото семейство“, пише в официално заявление на СДСМ.
Actualno.com припомня, че по време на срещата на върха на НАТО, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг потвърди решението за Македония. На практика страната получи на 11 юли покана за започване на преговори за членство в Пакта, а присъединяването ще бъде след като приключат всички вътрешни процедури по уреждане на името.
В проекта на заключителния документ от срещата на върха е записано: "През 2008 г. решихме, че НАТО ще даде на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) покана за присъединяване към Алианса, след като се намери взаимно приемливо споразумение за името в рамките на ООН. Приветстваме историческото споразумение между Атина и Скопие за решение на спора за името.
В съответствие с нашата политика решихме да поканим правителството в Скопие да започне преговори с Алианса. Пълното прилагане на всички предвидени вътрешни процедури по отношение на споразумението за уреждане на името е условие за успешното завършване на процеса на присъединяване". В официалния документ има и други два акцента: не са пропуснати усилията на македонското правителството да реформира страната и да заздрави връзките си с България.

Източник: Актуално

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...