Adsense-top

И наливната бира изгоря с бездимните цигари - депутатите й сложиха акциз

Мнозинството в парламента вдигна акциза не само на бездимните цигари, но и на наливната бира, като й сложи бандерол, съобщи "Канал 3".
Това стана с приемането на законопроекта на ГЕРБ и ОП на първо четене, въпреки че премиерът Бойко Борисов в разгара на скандала апелира законопроектът да бъде изтеглен. 
Покрай иновативните цигари управляващите се възползваха от мига да сложат и бандерол на наливната бира над 5 литра. 
Срещу това възразиха от БСП.
"Тук говорим за тази бира, която е най-често потребяваната. 
Наливната бира. От ГЕРБ искат да вдигнат данъка и на наливната бира. 
Нещо, което е крайно недопустимо. 
Защо посягате и на това удоволствие на българските граждани?“, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. 
Той попита още нима приходите в бюджета не са достатъчни. 
„Вчера министър-председателят пусна плочата на борбата с контрабандата“, каза той. 
"Защо посягате на бирата, госпожо Стоянова, защо ГЕРБ ви подкрепя в това начинание? 
Не знам дали е писан от вас този законопроект", продължи Стойнев.
Георги Гьоков от БСП пък посъветва управляващите да обяснят на майките на деца с увреждания защо техният закон не минава, тъй като сме в средата на годината, но по същото време се променят данъчни закони. 
„Защо сега, защо в средата на бюджетната година?. 
Мисля си сега как ни гледат от вън тези майки на деца с увреждания, които протестират и на които вие обяснявате, че в средата на бюджетната година няма как да им увеличите това, което трябва да получават, а изведнъж променяте данъчните закони в средата на годината. 
Някой да излезе и да им обясни“, каза депутатът от БСП. 
Той обърна внимание, че управляващите са убедили протестиращите, че Законът за личната помощ няма как да влезе в средата на годината, защото е свързан с плащания. „Прави впечатление, че премиерът ви каза да оттеглите законопроекта, вие не го направихте. 
Забелязвам, че има някакво гражданско неподчинение в ГЕРБ. Какво става тук?“, попита Гьоков, обръщайки се към колегите си от ГЕРБ.
В реплика председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, че БСП са се опитали да обвинят ГЕРБ и колегите й, че правят промените, защото са лобисти. „Аз категорично мога да ви кажа, че вие сте лобисти“, каза Стоянова и посочи, че във всичките си изказвания от БСП са правили реклама на производители на цигари. 
В дуплика Гьоков отвърна, че не обвинява никого. „Само, че вие тук си позволявате да слагате епитети – рекламни агенти. Дори не знам, кой ги произвежда тези цигари. Нямам идея. За ваша изненада може би, не знам кой ги продава. Дали съм ви обвинил в лобизъм към някой от производителите на конвенционалните цигари? Не съм го направил, просто ви попитах“, каза депутатът от БСП.
Искрен Веселинов от групата на ОП защити законопроекта.
Дори да има шанс бездимните цигари да са по-малко вредни, трябва да го подкрепим и да дадем преференция в името на здравето за сметка на постъпленията, заяви от трибуната той. "Както винаги, когато става дума за акцизи, духовете се бунят. Факт е, че не е стандартно да се променят акцизи в този период на годината. Факт е обаче, че случаят е доста специфичен", каза той и припомни, че от ВМРО са се възпротивили на първоначалното предложение за 100 % акциз на цигарите. "Вследствие на нашата ярка позиция се стигна до дебат, в който се стигна до компромисен подход", поясни Веселинов. 
След бурния дебат проектът бе гласуван и заедно с управляващите за новите налози гласуваха и хората на Веселин Марешки от "Воля". 
Така, само депутатите от БСП и ДПС се противопоставиха на промените, чиито гласове не стигнаха, за да попречат на облагането на нагреваемите тютюневи изделия, нито на поскъпването на наливната бира, която е особено популярна за консумация през лятото.
В приетия законопроект се предлага „нагреваемите тютюневи изделия“ или т.нар. електронни цигари да се облагат с акциз, равен на този на цигарите. Браншовите организации са изразили становища против това предложение. Затова между двете четения на закона депутатите ще предложат акцизът за електронните цигари да бъде 40% от този на останалите, а не 100%, с цел повишението да се извърши по-плавно, съобщава "Фокус".
В момента акцизът за кутия електронни цигари е 0,93 лв. А ако акцизът се изравни с този на цигарите, ще бъде 3, 54 лв. за кутия.
Промяната в акциза за електронните цигари ще влезе в сила от 1 октомври 2018 година, а тази за бирата - от 1 януари 2019 година.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...