Adsense-top

Налагам вето на поправката "Домусчиев", не може 58 милиона за олигарси, а за майките и пенсионерите - нищо...

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол заради разпоредби, които не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат.
Това съобщават от прессекретариата на държавния глава. Оттам обясняват, че възраженията на президента са срещу § 3 и § 4, които ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото.
 С § 3 се ограничава срокът на специфични задължения на купувачите по приватизационни договори в рамките на 5 години.
В мотивите на ветото се посочва, че конкретният времеви обхват на задълженията по всеки приватизационен договор трябва да се определя според обекта на приватизацията и осъществяваната дейност, а не да се подчинява на формални законови ограничения, които създават преимущество на купувачите за сметка на обществения интерес, отбелязват от прессекретариата на държавния глава.
 С § 4 това ново правило, както и разсрочването на поетите задължения, ще важат и за вече сключени приватизационни договори. Новата уредба ще се отнася за купувачи, които не са изпълнили своите задължения, но са платили неустойките за тях. Нещо повече, плащането на тези неустойки се изисква само за първите 5 години от договора.
Така ще се облагодетелстват и неизправни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки за период след тези 5 години, се казва в съобщението за президентското вето.
Приетата уредба ще има за последица освобождаване на купувачите от специфични задължения. Ще се изключи и възможността да се търсят неустойки за тяхното неизпълнение за периода над 5 години. Няма оценка как новата уредба ще се отрази на средствата от неустойки, които трябва да постъпват в държавната пенсионна система и в общинските бюджети, се отбелязва още в съобщението.
Пълния текст на мотивите можете да видите на сайта на президентската институция.

Източник: Дарик

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...