Adsense-top

„Възраждане“ събра 221 122 подписа в подкрепа на лева, иска референдум за въвеждане на еврото

Политическа партия "Възраждане" е събрала 221 122 подписа, които до 23 юли ще бъдат внесени в парламента с искане да се свика референдум, чийто въпрос е "Против ли сте премахването на българския лев и приемането на еврото като национална валута". 
По този повод днес активисти на партията събираха подписи и пред сградата на парламента.
"Имаме намерение да приканим и преминаващите край нас депутати да се подпишат и да ги попитаме дали са склонни да подкрепят искането ни за свикване на референдум. Събрали сме над 220 000 подписа", заяви зам.-председателят на партията Цветелина Узунова. 
Тя коментира и изказването на политиците, че въвеждането на еврото не е опасно.
Според нея това не е така и подмяната на валутата не е в интерес на българските граждани. 
"Ще има много големи негативни последици по отношение на икономическото състояние на българите, които са и най-бедните в целия ЕС. 
Националната валута е символ на националния суверенитет на държавата. 
Останалите елементи от суверенитета на държавата ни са изгубени. 
Това е последният неовладян фронт, а именно валутата. 
Трябва да я запазим, а не да се качваме на „Титаник“ преди да потъне. Чехия, Унгария и Полша задържат положението, за да видят накъде отиват нещата. 
Знаете, че Дания реши да си запази националната валута с референдум", аргументира се Узунова.
Че народът ще обеднее значително смята и Калин Калинов, който е член на партията. 
Според него ще се повтори ситуацията, която възникна в страната след деноминацията на лева през 1999 г. 
„Въвеждането на еврото ще направи най-бедните в България още по-бедни, а богатите ще забогатеят. 
Тъй като икономиката на страната е на последно място в ЕС това няма да позволи повишаването на заплати и пенсии и изравняването с тези в Западна Европа“, каза Калинов.
Според него референдумът е най-демократичният подход за вземане на такова съдбоносно решение за страната като това е практика във всички западно европейски страни. Той изтъкна още, че важните решения у нас се взимат авторитарно без управниците да се допитват до народа.
Председателят на партията Костадин Костадинов съобщи, че 35 000 български граждани от чужбина са подкрепили провеждането на референдума за въвеждането на еврото. Най-възрастният българин, гласувал за допитването, е 95-годишен мъж от Плевен. Костадинов заяви, че въвеждането на еврото е заплаха на българската икономика, както и че българското общество не е готова за такава крачка. „Европейският съюз е в критична ситуация. Всички ходове на правителството в тази насока са вредни“, подчерта той.
На въпрос кой ще спечели от въвеждането на еврото, председателят на „Възраждане“ заяви: „Управляващите, защото 44,5 – те милиарда лева, които в момента крепят валутния борд, ще минат под пряко тяхно разпореждане“. Според Костадинов смяната на лева с евро ще доведе до допълнително обедняване на българите. Курсът лев-евро едва ли ще бъде 2 към едно. Най-вероятно той ще бъде 30-40 процента по-нисък. Така след превалутирането, 10 000 лв. ще станат около 2500 евро“, каза още той.
По темата трябва или не да се въвежда еврото е направено и първото много широко обществено обсъждане, на абсолютно доброволни начала, в цялата страна, както и с българските общности в чужбина”, допълни Костадинов.
Организаторите на подписката са убедени, че с преминаването към единната европейска валута България ще изгуби националния си суверенитет.
Подписката за свикването на референдума започна още през април, а за целта бяха организирани пунктове с доброволци в цялата страна.Въпросът е формулиран така: “Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България”.
Внасянето на подписи в парламента идва ден след като страната ни поиска тясно сътрудничество с Европейската централна банка като първа стъпка към присъединяването към Единния банков надзор. Това е необходима крачка за влизането ни в ERM 2, известен като “чакалнята за еврозоната”.

Източник: Епицентър

1 коментар:

  1. И какво печелим от влизането в единен банков надзор? Нима не фалира КТБ? Лесно се влиза , но плащаш за да излезеш! Нали сме държави със своя идентичност! Защо бързаме да сме все първи ,като сме на опашката? Нищо добро не би ни донесло!

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...