Adsense-top

1:0 срещу системата! Хора с увреждания спечелиха дело във ВАС за нарушени права

Райна Михайлова, която е дъщеря на жена с увреждания, е спечелила дело във ВАС. 
Съдът е постановил, че гарантираният минимален доход и процентите за транспортни услуги и телекомуникация не съответстват на Конвенцията на ООН, тъй като се прави уравниловка – критерият е еднакъв за всички хора с увреждания.
„В нашия случай е нарушен чл. 28 за подходящ жизнен стандарт и лична мобилност. 
Майка ми има нужда от транспорт, диетична храна. 
Дават се  9.50 лв. на хората с увреждания в София, където имат карти, а ние, които живеем в село Николаево и няма транспорт, и на нас се дава такава сума”, обяснява пред Фрогнюз Райна Михайлова.
„След като спечелихме делото пред ВАС, нашите управници ни убеждаваха, че интеграционните добавки са спрени за момента, тъй като нямало база. 
Ние повече нищо не можем да направим, тъй като няма как  да атакуваме закон”.  
70% от Законопроекта за хората с увреждания е копи-пейст на стария. 
Целта на управляващите е да не увеличават интеграционните добавки. 
Ако се приеме като база прага на бедност, който е 321 лв. , хората с увреждания ще получат много повече от сега – в момента им се дават 20-30 лв. , а ще вземат 200-300 лв.
"Нашите управници представят пред европейските институции, че хората с увреждания у нас ги носят на ръце, а това е лъжа. 
Поисках от президента на наложи вето на проектозакона за изменение за интеграция на хората с уврждания и сега чакаме да видим какво ще направи", каза още Райна Михайлова.

Източник: Фрог нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...