Adsense-top

Нора Стоичкова: Какво означава тръба от Турски поток за България? Ами, зависимост от турския кеф!

Владислав Горанов, финансов министър, се обяснява по бТВ за руската визита на Борисов, както и по други въпроси, които според него редакторите шепнат в ухото на Хекимян. По-нагло може да лъже само Борисов.
На въпроса кой спря Белене и Южен поток, Горанов отговаря - че за Втора атомна нямало инвеститор, а потокът не отговарял ЧАСТИЧНО на изискванията на ЕС.
В края на октомври 2010 г. лично Сергей Кириенко, тогава глава на „Росатом“, предложи 100% финансиране на АЕЦ-а на цена от 6,270 млрд. долара с опция България да изкупува собственост с продажбите на ток. 
На тази пресконференция в Японския, Горанов го нямаше, за да знае. 
Но и Хекимян, очевидно не знае предисторията на спирането на проекта.
Истината е, че ние никога повече няма да имаме подобна изгода от строеж на атомна централа. 
Днес цените са подобен проект вече са други, а когато Борисов стигне до първия бетон - ще бъдат двойни и тройни, защото сега целият свят строи АЕЦ като луд и при засилено търсене цените за ядрено оборудване, доставка и монтаж, хвърчат в небесата.
И понеже ни Хекимян, ни редакторите му разбират от сметки, така и Горанов не беше попитан по един основен въпрос - как ще обясни преките и непреки загуби за България от бламирането на ЮП, когато за транзит от 62 млрд. кубика /3 млрд. кубика остават за нас/, бюджетът щеше да се захранва с по минимум 400 млн. евро суха пара. Единственото приходно перо, по което потни вода нямаше да пием.
Как не го е срам да лъже като дърта циганка, това амбициозно, но крайно несъстоятелно момче! 
Как може да е толкова некомпетентен по тези въпроси, та нали е финансист!
Цинично е и пренебрежителното му отношение към онези 800 млн. долара преки загуби за Русия, които лично Борисов нанесе на ГАЗПРОМ като се извъртя като мръсна котка във въздуха, докато се бореше да се върне на власт, а сенатор Маккейн му шепнеше в ушето, че това може да стане само, ако бламира Южен поток.
Вината на Борисов и ГЕРБ за това че сме най-бедната държава в света е най-голяма от всички останали причини. Крайно некадърната мутренска политика от сорта –„хиххи, товарищ Путин, ние сбъркахме, ама затова по-големият прощава, хихихи" ни донесе поне 20 милиарда евро преки загуби, загуба на поне 50 – 100 000 работни места, свързани с двата енергийни проекта, последваща масова емиграция, обезлюдяване на селища и цели региони, както и крайно разпространение на мизерията до 90% сред българите. Гилотина на площад Батенберг, а не осанна заслужава Борисов днес. Защото съседите ни точат ножове на отслабената ни държава и скоро ще почнат да скубят територии. И когато това стане, Борисов няма да е наоколо да го обесим, поне да не ни е яд, че го търпяхме 10 години в МС.
Какво означава тръба от Турски поток за България, Горанов? Ами, зависимост от турския кеф, това означава големият удар на Борисов в Москва. Който даже още е само във въжделенията на Борисов. Утре Ердоган ще се похвали, че пълни 25% от българския бюджет, тъй както и Путин каза, че 25% от приходната част на хазната се дължи на данъците на Лукойл. Лукойл, който купи държавния Нефтохим през 1999 г. А ние като сме прости да продаваме ключова инфраструктура на чужди държави, сега ще рупаме жабетата. Поне двете кубета на Александър Невски лъщят и зиме и лете, това ни остана и от тази приватизация.
Това смехотворната нашенска пародия на Великия Гетсби - Горанов, няма как да го види. И седнал днес този министър да ми говори - напълно безхаберно за финансист, за човек с претенции да разбира от политика и държавни сметки, че "ако имало свободни количества от българската тръба по Турски поток, ще помислим как да ги използваме".
Или е тъп Горанов, или пак смотава нещо. По тръбата към България можем да разчитаме най-много на 16 млрд. кубика. Потреблението в момента ни е около 2,5-3 млрд. кубика. Изваждаме двете цифри и получаваме 12-13 млрд. кубика свободно количество. Действително можем да го транзитираме, но голям е въпросът за това - на каква цена ще идва руския газ по турската тръба? Със или без турски такси за пренос.
Няма как тръба от турски поток да е "диверсификация" на руските доставки на газ, които носят сигурност за националния ни суверинитет. След като заради Борисов, Горанов и други пишман държавници изгубихме целия си енергиен суверинитет с бламирането на Южен поток, който излизаше на Паша дере край Варна и транзитираше по 65 млрд. кубика годишно. А Турция щеше да стои на края на една веточка от ЮП и да се моли за газ на нас, българите. Е, Борисов сега ни сложи в същата тази жалка позиция на просяци.
Срам и позор е да оставяш тия измамници и тъпънари да ти се измъкват, колега Хекимян! Срам и позор за цялата ни гилдия е да подминеш с мълчание намека, че ти шушнат в слушалките! Срам и позор е при цялата мощ на бТВ да не се консултира с енергийни експерти, преди да прави "обекта" Горанов в сутрешния прайм тайм.
Язък, както би казал Ердоган, преди да отсече главата на поредния гюленист!

Източник: Епицентър
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...