Adsense-top

България е трета по измами с еврофондове

ОЛАФ препоръчала връщането на 3 млн. евро
България, Румъния и Унгария са държавите от ЕС с най-много разкрити измами от звеното към Европейската комисия за разследване на измамите с европари – ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите), става ясно от нейния доклад, разпространен вчера.
Между 2013 и 2017 г. службата е приключила 43 разследвания за България с препоръка за възстановяване на средства по проекти, получили пари от еврофондовете. 
Това е сравнително висок брой разследвания и поставя България на трета позиция в негативната класация. 
На първо място е Румъния – 107 разследвания с препоръка за връщане на пари, следвана от Унгария – 49.
За България е препоръчано възстановяване на около 0,54% от плащанията, което е приблизително на средното ниво за ЕС, което е 0,43%. 
Не става ясно дали броят на разследванията се дължи на по-голямо внимание към определени държави от страна на европейската служба или по-голям брой получени сигнали.
Прави впечатление, че българските институции между 2013 и 2017 г. сами са декларирали сравнително нисък брой нарушения, независимо дали са били с цел измама или просто грешки. 
Страната е обявила пред европейските служби 904 нарушения, докато Румъния е декларирала 5759 случая, Гърция – 2251, Чехия – 3480, Словакия – 1672. 
За сравнение Германия е декларирала сама 1771 нередности с еврофондове на своя територия, а Франция – 1240. Испания е абсолютен рекордьор по този показател с 11 161 обявления.
Около 42% от случаите, предадени от ОЛАФ на националните власти, стигат до присъди за периода 2010-2017 г., сочи още докладът. 
За България процентът е 41%, а за Румъния – 33%. В Германия до присъди се е стигнало само в 21% от случаите, а в Литва – 67%.
В раздела за митата в доклада на ОЛАФ става дума за хакерската атака срещу митническата информационна система (БИМИС), която бе разкрита през май 2017 г. при акция на ГДБОП и прокуратурата. Оказа се, че схемата е действала през 2015 г. на територията на България и Македония, като прокуратурата повдигна обвинения срещу 8 българи, някои от които бивши служители на Агенция “Митници”.
Проверката е показала, че в някои от случаите незаконното електронно прочистване е станало часове след като операциите по транзит са инициирани в системата, като физически е било невъзможно транспортът да се осъществи светкавично. Сръбските и турските митници са информирали българските си колеги, че стоките изобщо не са влезли физически на територията на двете държави. Хакерската атака е станала чрез отдалечен достъп до българската митническа информационна система.
През 2017 г. ОЛАФ е приключила общо 197 разследвания, в които е отправила 309 препоръки до националните и европейските власти. Препоръчано е възстановяване на 3 млн. евро, което е значително повече в сравнение с предходни години. Започнати са 215 нови разследвания. Средно разследванията на ОЛАФ продължават около година и половина, става ясно още от доклада. 

Поглед.инфо

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...