Adsense-top

Писателят Хр. Стоянов: "Абсурдно е да се иска оставка на вицепремиера само за това, че жена му мисли"

"Простете за сарказма, но наистина е абсурдно да се иска оставка на вицепремиера само за това, че жена му мисли", пише писателят Христо Стоянов
Не зная в каква държава живеем, щом се иска жената да мисли така, както мисли мъжът. 
Иначе е необяснимо искането на оставката на Томислав Дончев само за това, че съпругата му Светла трябва да мисли като него.
Оказва се, че стогодишната партия е зачената в рамките на Отоманската империя, щом турчинът проговаря дори от Корнелия Нинова.
Дами и господа, не зная дали ви е известно, но живеем в 21 век и жената от известно време е самостоятелно мислещо същество. 
Дори може да се приеме, че е човешко същество от друг пол.
Простете за сарказма, но наистина е абсурдно да се иска оставка на вицепремиера само за това, че жена му мисли. 
А, относно моркова и тоягата - нима вие не мислите така. 
Щом Светлана Дончева мисли различно от Томислав Дончев да престане да изпълнява съпружеските си задължения, а да грабне сопата и да я подгони из къщи.
Всъщност, не Светлана Дончева мисли така, а вие мислите така и прехвърляте собствените си мисли, собствените си адети върху някой друг. 
А това, което тя е написала за "моркова и тоягата" не е нещо ново, без това да я обиди.
Метафората е известна от римско време и човечеството не се е гътнало заради нея. 
Дори е претърпяло някакво еволюционно развитие. 
Има и народна приказка за това, как Хитър Петър е завързал морков на тоягата си и така я протегнал напред, че магарето непрекъснато вървяло към моркова, без да бъде бито. 
Ама припомнете си народното творчество и приказките, които вие не разказвате на децата си, но поне на вас са ги разказвали.
Днес, между другото, се навършват 35 години от смъртта на един от най-големите поети на България - циганинът Усин Керим. 
За кратко беше и в учебниците по литература, но изхвърлен впоследствие. Защо искате оставката на Томислав Дончев, вместо да поискате нещо далеч по-важно - връщането на Усин в учебниците по литература. Така ромите ще знаят, че освен крадци, чейнчаджии, каруцари, паплач, могат да станат и поети, да бъдат изучавани в училище.
Всъщност това, което Дончева писа не е нищо повече от това. Нищо повече от фолклор и поетична метафора, която вие не знаете. Да. Нито вие, нито Хелзинските комитети знаят, че циганите имат и поети, и лекари, и артисти. Защото, ако знаеха, щяха да поискат връщането на Усин Керим в учебниците, а не оставката на Томислав Дончев...
Толкова...

Христо Стоянов, фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...