Adsense-top

Гергьовден е! Честито на именяците и на смелчаците!

На 6 май православната църка чества празника на Св. Георги Победоносец. 
Отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Св. Георги е покровител на войнството, овчарите и стадата. 
Според преданията той е римски войник, християнин.
Роден е в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. 
Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син. 
Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. 
По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан. 
Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. 
На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се обявява за християнин и критикува решението на императора. 
Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател през 303 г. Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник. Едно от чудесата на св. Георги се е случило в древната малоазийска област Пафлагония*, която е известна с преданията, свързани с Георги Победоносец. Припомняме историята за пленения от български войници пафлагониец, принуден да слугува в дома на богат българин. Един ден, докато носил съд с вода към втория етаж на къщата, младежът изневиделица бил грабнат от св. Георги на кон и бил отнесен в родния си град в Пафлагония, където родителите му отслужвали панихида, тъй като мислили сина си за загинал. Това е онзи малък човек с кана вода в ръка, който седи зад св. Георги на коня и е изобразен на някои икони. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Божествена Литургия. Празнуват и всички именници - Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Гуга и др., като посрещат гости в домовете си.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...