Adsense-top

Президентът към генералите: Обществото очаква законност и прозрачност при модернизацията на армията

Единадесет висши офицери от Българската армия получиха новите си звание от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев. 
По традиция това стана в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май. 
Церемонията бе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.
Към генералите Радев се обърна с думите, че „обществото ни очаква законност, прозрачност и ефективност при модернизацията на Въоръжените ни сили.”
„Като президент и върховен главнокомандващ очаквам от вас да се водите изцяло от интересите на народа и да отстоявате офицерската си чест. 
Убеден съм, че с вашия висок професионализъм, компетентност и умения, с изразените лидерски качества и висока мотивация ще отговорите на тези очаквания и ще продължите да работите все така последователно и решително за развитието на Българската армия и за издигането на нейния авторитет“, посочи той. 
„Нашите съюзници от НАТО и Европейския съюз очакват не декларирани, а реални способности и съвместимост”, заяви още държавният глава.
Ето и кои са офицерите с нови звания:  генерал-лейтенант Андрей Боцев получи висше офицерско звание „генерал“.
Генерал-майор Димитър Илиев е назначен за заместник-началник на отбраната с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“.
Досегашният командир на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов пое длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите и получи звание „генерал-майор“.
Държавният глава освободи бригаден генерал Иван Ортомаров от длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ на Министерството на отбраната, назначи го на длъжността заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция и го удостои с висше офицерско звание „генерал-майор“.
Президентът назначи полковник Васил Лазаров на длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“. 
Румен Радев назначи полковник Пламен Ангелов на длъжността директор на служба „Военна информация“, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
С указ на държавния глава полковник Маргарит Михайлов е назначен на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ на Министерството на отбраната. В Гербова зала той беше удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
Президентът удостои полковник Митко Григоров с висше офицерско звание „бригаден генерал“ и назначи капитан I ранг Георги Пенев на длъжността  заместник-командир на Военноморските сили, като го удостои с  висше офицерско звание „флотилен адмирал“. С друг свой указ Румен Радев назначи полковник Димитър Петров на длъжността командир на 3-та авиационна база и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
Държавният глава удостои и  полковник Веселин Стоев – административен ръководител – военно-апелативен прокурор на Военно-апелативната прокуратура с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...