Adsense-top

Сайт за фалшиви новини стана най-четено издание в България...

 
Изданията за фалшиви новини напълно изместиха мейнстрийма, показват резултатите от последно проучване на авторитетна международна агенция.
Самите резултати в момента са за вътрешна употреба - само за абонатите на агенцията. След 3 месеца ще станат публични.
Според тях обаче, най-четената медия през първото тримесечие е сайтът за шеги "Гъдел Нюз". На второ е друг сайт с подобна тематика - "Бултаймс" в 2 разновидности. На трето и четвърто място са "Скандално" и "Истината". Пети са "Оновини".
Едва на 6 място има медия от т.нар. "сериозна журналистика". Това е "Епицентър" на Валерия Велева.
Според някои мнения обаче, и "Епицентър" копира част от техниките на фалшивите новини - основно ползването на супер атрактивни заглавия.
Доста извън първата десетка са официалните портали като Нюз.бг, Дир.бг и пр.
В случая става дума единствено за новинарските сайтове, а не за такива, които имат друга дейност. Ако се добави общата дейност - основно ползването на електронна поща, на първо място е абв.бг. Напред са и сайтовете за видеосподеляне.
Но като чисти медии, които се четат, така наречените "фейкове" вече са превзели пазара.
Сайтовете дори на националните телевизии са далеч назад - извън първите 30.
Тази информация в момента предизвиква сериозни трусове в рекламните агенции, защото чисто пазарно, те би следвало да пренасочат рекламите си към сайтовете за фалшиви новини. За клиента няма значение как е привлечена аудиторията, тя се състои от все същите потребители, които трябва да купуват съответните стоки.
Ако рекламите стоят встрани от най-четените издания, това е по същество отказ от реклама.
Дори той да се случи, вероятно ще повлече общо намаление на рекламните разходи, просто защото няма смисъл да наливаш пари в традиционните медии, които нямат публика.
По принцип, повечето новини във "фейк" сайтовете не са фалшиви. Те са по-скоро "забранени" новини, т.е. това са съвременните апокрифи. Отнасят се до корупция, бежанци, цигaнu, гeйoвe, джeндъpu и пр. Т.е. това са новини, отхвърлящи политическата коректност и отнасящи се до болни проблеми, които официозната среда се опитва да изолира.

Г.Н.

2 коментара:

  1. Търся сайта който най много използва престъния контингент на България. Защото съм жертва на такъв сайт, който разпространява най различни измислици за мен. Навярно ми гласят някоя подла гавра!

    ОтговорИзтриване
  2. Търся сайта който най много използва престъния контингент на България. Защото съм жертва на такъв сайт, който разпространява най различни измислици за мен. Навярно ми гласят някоя подла гавра!

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...