Adsense-top

Петър Берон: Боян не е само покорител. Той самият е връх!

"Надавам се един ден да бъде на моето място. Боян не е само покорител. 
Той самият е връх. В обществото има върхове и хора-вагони. 
Той е локомотив. Има и низини, има ги във всяко общество". 
Това каза шефът на природонаучния музей Петър Берон по БТВ.
През 98-година назначих в музея хора, които са международно известни специалисти. 
Той е феноменален. С имплант в крака изкачи осемхилядници. 
Той беше любознателен, целеустремен. 
Такива хора търсим. Всички тези момчета можеха да работят в чужбина прекрасно. Те стоят тук и работят за България. Боян прочу името на България.
Всички сега се изказват, пишат глупости и то хора, които не са ходили и на Витоша. Винаги има дървени философи. Няма лесен осемхилядник. Времето не винаги е благоприятно и всичко става. Едно хлъзгане и счупване на крак е фатално на такива места. Книгата му е истински учебник. Никой не е написал така подредено изискванията при изкачванията на върха. С удоволствие си спомням представянето на книгата му. Никога този салон не е бил така претъпкан.
Той прелита през коридора. Бърза нанякъде. Направи уникална колекция от високопланински обитатели. Те са от подножието на 10 осемхилядника. На Еверест сега има 700 разрешения за изкачване. Там могат да ти помогнат, има шерпи, лагери. Тук той е сам. Към планината човек трябва да подхожда подготвен. Пък като се случи нещо, случва. И на спирката могат да те блъснат. Но трябва да вземеш всички мерки, които се изискват. Боян с този диабет трябва да си носи храна. Хипогликемията може бързо да го унищожи. Дано сухоземната група да стигне до лагер 2 и 3. Хеликоптерите ще огледат, но няма да могат да огледат най-високите части на върха. Той е наш човек, на нашия музей. Има животни, наречени на негово име. И тепърва ще има.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...