Adsense-top

Обвиниха Боршош, харчил неправомерно пари за НДК и за длъжностно присвояване в особено големи размери

Бившият директор на НДК Мирослав Боршош вече е с повдигнато обвинение от Софийска градска прокуратура за неправомерно изразходване на средства, свързани с българското европредседателство, предаде БНР.
Боршош, като изпълнителен директор, е обвинен в това, че е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лв. да бъдат разходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. 
С решение на Министерския съвет от 03.08.2017 г. е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.
В периода 16.01.2015 г. - 24.01.2017 г. са сключени договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. 
Така е извършена умишлена безстопанственост в особено големи размери и щетите за НДК са близо 390 хил. лв.
Разследването е установило, че Боршош е отправил искане до Министерски съвет на НДК да бъдат предоставени автомобили за служебни цели, но още преди да се вземе решението, той е сключил лизингов договор за „Лексус” на стойност 14 199 лв.
МС все пак уважило искането му и предоставил за временно използване кола модел „Пежо 607”. 
Въпреки това Боршош не е прекъснал договора с „Лексус”, като даже го е подновил на следващата година, отново за 14 199 лв. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил „Ситроен С4“ и с микробус “ Хюндай“. 
За периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв.
Обвинен е и за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. 
На 01.11.2016 г. присвоил чужди пари в размер на 3 971 999,52 лв., собственост на НДК, поверени му да ги управлява.
Другото длъжностно лице – председател на съвета на директорите, е обвинен за принуда при осъществяване на обществена поръчка за Европредседателството. 
Той е принудил трима служители на НДК - членове на комисията за поръчката, да занижат оценката по показателя „Техническо предложение“ на един от участниците в процедурата и да завишат оценката по същия показател на друг участник в процедурата, като е употребил за това заплашване.

Източник: Дума 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...