Adsense-top

Какво става като демокрацията гласува против Империята... Демокрацията се отменя... Италия разби илюзиите, че от народа зависи нещо...

Фактически преврат се случи в Италия, след като президентът отказа да назначи правителство на партиите, спечелили мнозинство.
Италия е парламентарна република и функциите на президента са формални.
Но сега, пред опасността да встъпи кабинет, който е срещу Еврото, и е за приятелство с Русия, изведнъж президентът се оказа с огромни правомощия, вкл. право на вето върху министрите.
Изправен пред подобен бойкот номинираният за премиер на Италия Джузепе Конте се отказа да прави опити за съставяне на правителство.
Случаят е много показателен, защото илюстрира какво се случва, когато демокрацията гласува срещу Империята. Тогава просто демокрацията се отменя.
Това означава, че и България вероятно няма никакъв шанс да излезе от НАТО и ЕС. Дори народът да гласува, ще намерят начин да не позволят промяна.
Така единственият възможен изход, може да се окаже революцията.
По-рано в неделя италианският президент Серджо Матарела отхвърли кандидатурата за министър на икономиката на 81-годишния евроскептик Паоло Савона, издигната от крайнодясната партия Лига и антисистемното „Движение 5 звезди“, предаде Ройтерс, като се позова на източник от евентуалната управляваща коалиция.
"Членството в еврозоната е фундаментален избор за бъдещето на нашата страна и на нашите млади хора", е казал президентът, добавяйки, че след като членството в еврозоната не е било част от предизборната кампания, то не може да бъде поставяно под въпрос чрез назначаването на министър, без да се проведе подходящ обществен дебат.
Още преди края на срещата на Конте и Матарела крайнодясният лидер на Лигата Матео Салвини заяви, че единственият вариант сега е да се проведат нови избори, вероятно по-късно през тази година, без директно да потвърди ветото на президента.
Салвини заяви веднага след отхвърлянето на Савона, че коалицията трябва да може да номинира избраните от нея министри, посочва Ройтерс.
"Ако имаме министър, когото не ценят в Берлин, това означава, че е правилният министър. В Италия решават италианците", каза Салвини. "В демокрация, ако все още сме в демокрация, има само едно нещо, което да се направи - да се произнесат италианците", добави Салвини.
Той и лидерът на 5 звезди са се срещнали днес неофициално с Матарела, за да се опитат да решат проблема.
"Проблемът е Савона", казва източникът от коалицията и добавя, че предложеният за министър на икономиката е твърд евроскептик. През миналата седмица неговите критики срещу еврото и икономическата политика на Германия предизвикаха сътресения на финансовите пазари, където бе настъпила нервност заради намеренията на евентуалното правителство за огромния дълг на Италия - равен на 1,3 пъти годишния брутен продукт.
В неделя Савона се опита да отстрани безпокойството относно мнението му в първото си публично изявление по този въпрос. Савона е абсолютен критик на еврото и Европейския съюз, но има отлични знания и опит, включително като министър на промишлеността в началото на 90-те години.
"Искам друга Европа, по-силна, но по-равна", заяви Савона в изявление.
Досегашният министър на икономиката Карло Падоан каза днес, че проблемът не е Савона, а икономическият план на правителството, който е "очевидно несъстоятелен".
В сряда президентът на Италия Серджо Матарела даде мандат на новодошлия в политиката Конте да оглави коалиционно правителство. Конте, който е професор по право във Флоренция, трябваше да състави списък от министри и да го представи за одобрение на президента, преди кабинетът да положи клетва.
Италия изпадна в задънена улица след изборите през март, на които никоя политическа сила не можа да получи мнозинство в парламента. След седмици безрезултатни преговори между различни политически партии, "Пет звезди" и "Лигата" най-накрая се договориха в петък да управляват заедно. Те се зарекоха, че ще се опълчат на правилата на ЕС за валутния съюз, финансовата дисциплина и имиграцията.
Конте е подкрепен от "Пет звезди", но не заема изборна длъжност и няма политически или мениджърски опит, посочва Ройтерс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...