Adsense-top

Няма да забравим 5000 българи убити в БАТАШКОТО КЛАНЕ на 5 Май 1876 г.!

 
На днешната дата 5-ти Май през 1876г. при потушаването на Априлското въстание е извършено Баташкото клане
Баташкото клане е избиване на българското християнско население в село Батак при потушаването на Априлското въстание.
То е извършено от турски башибозук от съседните помашки села под прякото командване на Ахмед ага Барутанлията.
След клането той е осъден и изпратен на заточение в Диарбекир, но по-късно е помилван от султан Абдул Хамид II.
Според различни оценки, между 1 400 и 5 000 души от селото са избити.
След потурчването на Чепино в 1657 г., Батак е обграден от мохамедански села, известно време градът представлява „остров“ на християнската вяра.
Интересни са данните, че в баташката църква „Света Неделя“, християнската религия е била проповядвана на черковнославянски език, за разлика от останалите градове, където гръцкият е бил задължителен.
Турските власти не искали да позволяват подобни привилегии на българите, след освобождението на Сърбия и Гърция, но поради откъсването на Батак от останалите градове (градът се намира високо в Родопите) турските власти не научават за „нарушението“.
Поради тези религиозни проблеми, хайдутското движение в Родопите се води от Батак.
През 1873 г. Васил Левски е заловен, а турските власти разбират за наличието на таен български комитет, който готви въстание, мнителността на властите към един от по-будните младежи в Батак – Петър Горанов – се засилва.
Ролята на Батак в Априлското въстание е била да заеме складовете в околните селища и да осигури провизии на въстанниците в околните територии, да блокира важните пътища и така да попречи на турските войници да получават пратки с провизии.
Батак е трябвало да се справи с околните помашки села (Чепино -днес квартал на гр.Велинград, Корово – днес с.Драгиново,Ортакьой – днес гр.Костандово). Единственият проблем бил, че през цялото време на въстанието Батак е трябвало да се пази сам от турската армия, но рискът е поет.
Екипът на сайта Patrioti Net Ви призовава да почетем този кървав ден за Българската история ! Нека споменът остане завинаги в нас! Дълбок поклон и светла памет на жертвите!

Източник: Патриоти.нет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...