Adsense-top

Авиоинженер: Тези МИГ-29, които пушат отзад са с бракувани двигатели, и са опасни, престъпление е да ги пускат над града...

 
Много хора с радост проследиха парада днес, а бяха и приятно изненадани, че имаме цели 3 летящи МИГ-29.
Но забелязаха и, че тези самолети пушат с гъст черен пушек отзад, особено при форсиране.
С редакцията ни се свърза авиационен инженер с 40 годишен стаж в поддръжката на самолети. Той обясни, че тези самолети летят очевидно с бракувани двигатели.
"Самолет да пуши така означава едно - двигателят е много стар, почти сигурно бракуван. Подобен двигател най-вероятно няма "документация", защото никой нормален инженер няма да подпише, че е изправен" - обясни специалистът.
Самолетите пушат, защото изгарят твърде много масло - също като при колите. Керосинът, който  представлява силно пречистена нафта, не може да пуши. Ако пуши много, е от маслото.
"Нали видяхте, че другите самолети не пушеха. Реактивните СУ-24 не отделиха изобщо дим. Не пушеше и "Спартанът", нито учебните самолети, които са по-нови. Но МИГ-29 са пълна катастрофа. Престъпление е, че някой ги пусна над населено място..." - обясни човекът.
Статутът на изтребителите не е съвсем ясен. След договор за поддръжка с Полша, не е ясно какво точно е ремонтирано. Знае се само, че производителят не поема гаранции и по същество самолетите летят без да са лицензирани. Това е така още от преди Каракачанов. Цивилен самолет без документи не може да лети, но при военните няма кой да проверява документите, ако има съответната "заповед отгоре".
Сега имаме вече договор с корпорация "МИГ", но ремонтите още не са започнали, и ще мине време преди самолетите да се прелицензират, ако изобщо това е възможно.

Г.Н.

4 коментара:

 1. Не подвеждайте така. Характерно за по-ранните двигатели на МиГ-29 е че димят при промяна на режима. Двигателите не горят масло, редовни са и имат документация необходима за поддръжка.

  ОтговорИзтриване
 2. Очевидно т.н. "инженер" е специалист по немски дизели! Двигателите на МИГ-29 (Климов) имат тази особеност, и тя не е свързана с техническата изправност, а с особеностите на режимите на работа!

  ОтговорИзтриване
 3. Този инженер е вероятно от групата на разбирачите,които подали сигнал за безредие по рупевите пътеки. Те разкрили безхаберието на техниците,че търпят отзад на керосиновозите да се влачат откачени скъсани вериги да дрънчат по бетона на летището. Голям капацитет и той!

  ОтговорИзтриване
 4. Господинът "авиационен инженер " създава погрешно впечатление, че във небето могат да попаднат бракувани двигатели.
  Това да не е хляб с изтекъл срок на годност... Не може авиационен инженер да каже, че ако двигателя пуши значи е бракуван, освен нарочно. Ако можеха да се пускат самолети в мирно време с бракувани двигатели щяха да летят 22 български МиГ-29, а не няколко.
  По скоро, българите към които е насоченотова изказване, е добре да се замислят откъде идва поръчката за него...

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...