Аз бях осъден в Белене, престъпници си бяхме там, "политическите" ги галеха с отпуски и пържоли...

След като вчера бивш надзирател в лагера "Белене" излезе с името си, за да разгроми пропагандата на тема "антикомунизъм", днес с редакцията ни се свърза и... бивш затворник. Човекът е на 93 години.
Ето какво ни написа той:
"Следя дискусиите около анти-комунизма, Белене и репресиите вече четвърт век. Мълчах си, аз съм бивш престъпник, кой ли би ми повярвал.
Но времето ми изтича, а и тези дни пропагандата на тема "престъпления на комунизма" мина всякакви граници. Чувствам се длъжен, преди да си ида, да кажа каквото знам. Така се надявам обществото да ми плати за стореното от мен против закона.
Та искам да кажа, че аз бях престъпник. Казвам се Ивайло Пенчин. Бях си изпечен крадец. Още от малък започнах с кокошки, яйца, после дойдох в София и започнах да обирам богатите - преди 9-ти това. Влизал съм и тогава в затвора, но за кратко. И тогава, както и сега, с адвокати и подкупи, излизаш от затвора.
Около 9-ти се закротих. Бяха тръгнали другарите да прочистват държавата, и току-виж го бях отнесъл. Но после като отмина, пак започнах. Крал съм всичко - частно, държавно, всичко.
Накрая ме прибраха. Реших, че е за пореден път и ще се измъкна. Взех си същия адвокат като преди. Да, тук да изтъкна - адвокатите от преди 9-ти, си останаха адвокати и след 9-ти. Нищо, че бяха служили на "фашистката власт". Никой не ги закачи за нищо.
Та взех си същия адвокат, дадох му каквото трябва и очаквах няколко месеца в затвора.
Само че... този път номерът не мина. Другарите бяха прочели цялото ми досие - и това от Гешевата полиция и това от Народната милиция. И решиха, че е крайно време да ме превъзпитат истински. Пратиха ме в Белене. А адвокатът ми - шмекера, и него го осъдиха. За подкуп. Не в Белене. Лежа 5 години в Ловешкия.
Та другарите знаеха как да пипат с престъпниците. Аз съм си престъпник, признавам го. Признавам им и, че ни намериха "цаката". Без много обяснения, без адвокати... отивай да копаш.
Покопах си здраво, признавам. Не е луксозна детска градина Белене. Копае се здраво, за да си заслужиш първо храната. Но всички тия дето бяхме там, си го заслужавахме. От боклука по-голям боклук. Убийци, изнасилвачи, крадци, джебчии... Имаше дори банкери. Вие днес виждали ли сте банкер в затвора? Другарите бяха хванали дори "едри риби"...
Политически затворници почти нямаше. Казвам почти. Имаше, но малко. И те бяха в доста привилегирован режим. Властта ги галеше. Сигурно защото всяка власт я е страх от отмъщението на наследниците ако падне. Тия хора нали имат деца, жени. Не можеш и тях разстреля. И ако падне властта, ще ти отмъстят. Затова и народната власт, и тя галеше "враговете си". Политическите затворници имаха всичко - много по-чисти спални помещения, излизаха често, имаха свиждания, вкарваха им всичко от вън. Та те ядяха дори пържоли - в столовата на надзирателите... Кой друг от нас - обикновените бандити, опита пържола в Белене? Никой... Ама ние май си заслужавахме. А ония бяха там, защото много говорели. Но пък не е вярно, че са ги пребивали от бой и е имало някакви репресии. Изкарваха известно време, после ги преместваха, после ги въдворяваха в някое село...
Да ви река още нещо - нямаше ни един политически затворник, дето някой от неговата рода, да не беше "ербап" комунист. Те половината от фамилията фашисти, другата половина - комунисти. И са добре и при двата строя. Фашистити ги опазили преди 9-ти, а комунистите пазят фашистите-братовчеди след 9-ти.
Бяха, не много, ама бяха и политически там хора. Но си живееха живота, сравнени с тия дето държахме кирките и ни хранеха с хляб и вкиснато сирене.
Ама да ви река, единствено това наказание в живота си съм видял, за всичко що съм направил. Може и да не е било достатъчно, доста хора са пострадали заради мен. Но другарите единствени ме накараха да платя.
Уважавам ги за това, и за това сега пиша това писмо в тяхна защита. Другарите да единствените дето са направили нещо за тая държава. Преди тях и след тях държавата е на престъпниците. На такива като мен. И на банкерите. Няма справедливост за народа. Справедливостта е само за бандитите. Живите си живеят добре. Умрелите бандити - издигнахме им паметници на "борци с комунизма".
Това е истината за Белене..."

Публикуваме писмото без редакции, всеки да си прави изводите...

Г.Н.

2 коментара:

  1. А тогава защо правим паметници и поклонения на остров Белене барабар с всички президенти,духовници и "репресирани".Нима това не е поредната манипулация на днешната управляваща върхушка и подкупните им медии?

    ОтговорИзтриване
  2. Значи няма да вярваме на трудовете на проф.В.Лилков и Хр.Христов" Бивш ите хора"или на научния труд на Скочев "Белене 1949-1989год."А на този престъпник, както той сам нарича себе си??? Ами всички онези другите, които бяха оцелели от комунистическите убийци- садисти- те също ли лъжат??? Много елементарно се мъчите да измиете огромния грях, който ще носите със себе си до 9 поколения- говоря за наследниците на всички, отнели човешки живот.Това не е човешко, а Божие правосъдие...

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...