Българско дете влезе в учебника по английски език на Кеймбридж

"Заветът"  от Добри Божилов
Това е Мария Стоилова, която през 2016-а година спаси тролейбусен шофьор от задушаване - Помните ли я?
Днес нейната история е разказана в урок. Урок по английски език.
Това осъзнават съученици от Основно училище "Кирил Христов" в Стара Загора.
И така, докато изучават езика от Острова, някои от учениците бързо осъзнават, че героинята Мария от учебника по английски, е същата Мария, която познават. Тяхната Мария - героят който спаси щофьора на тролейбуса.
Изненада, удивление и възторг са били първите им реакции, защото някой, съвсем като тях, някой, когото могат да видят следващото междучасие, напълно истински и реален, е станал герой на учебник, разказал на директора учителят по английски език Гено Недялко, информира БТА.
Текстът за българката която с голи ръце едва в шести клас е от "Your space for Bulgaria" за 6 клас на издателство "Клет". Това е учебник на Кеймбридж, адаптиран за българските училища. Автори са Мартин Хобс и Джулия Стар Кедъл, а от българска страна - Десислава Зарева и Николина Цветкова.
Предполагам, че българските съавтори са "виновни" за попадането на историята в учебника", казал преподавателят по английски език.
"Мария продължава да живее в Дом "Мария Терезия", вече учи в 11 клас в Спортното училище в Стара Загора и не се е отказала от мечтата си да става преподавател по плуване", коментира пред БТА директорът Латинка Петрова.
Не само в Стара Загора, но и в цяла България помнят Мария, момичето, което през януари 2016 г. спаси тролейбусен шофьор от задушаване. Заедно с него спаси и около десетина пътници.
"Нейната история вече има свой живот и ще се разучава от много ученици. Ще пътува с учебника по английски език по цял свят и ще вдъхновява, надяваме се, и други деца. Може някое от тях да се превърне в още един обикновен герой", коментира директорът на Основно училище "Кирил Христов" в Стара Загора Господин Балакчиев.

Източник: xaknews.blogspot.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...