Засмукват ни в Еврозоната, за да ни вземат €20 млрд. веднага, после по €5 млрд. на година...

"Заветът"  от Добри Божилов
Кристалина Георгиева обяви, че следващата година България ще влезе в "чакалнята" на Еврозоната. Това очевидно беше "опипване на почвата", за да не го каже директно правителството.
И сериозна реакция от обществото нямаше. Т.е. могат да го прокарат, и пак по същия циничен начин като влизането в ЕС - подкупват управниците ни, за да изкарат, че ние искаме да влизаме, и им се молим, а те - великодушно ни пускат, срещу определени условия...
В случая обаче условията са чудовищни. Първо ще трябвва да предадем валутния си резерв от 20 милиарда евро.
И после - ще трябва да се включим в Европейския защитен механизъм, т.е. системата за спасяване на фалирали държави.
Тук е добре да си спомним, че този механизъм бе приет без да можем да повлияем. В резултат - страни като България, които "в бъдеще" ще се присъединяват, бяха натоварени с несъразмерна тежест. При нас тя достига 12% от БВП. Това се направи, за да е по-малка тежестта на богатите - при някои от тях тя е дори 3-4% от БВП.
Просто приеха схема за изчисляване, на база на други показатели, и ни прецакаха. Както винаги го правят лицемерните европейци, които ние считаме за светци.
Разбира се, тази схема не ни засяга, докато не влезем в Еврозоната.
Само че набутването ни е в ход, защото някой трябва да плаща сметките на фалирала Европа.
Припомняме, че никоя от другите застрашени страни, не бърза за Еврозоната. Полша, Унгария, Чехия, Швеция и дори Румъния - никой и не мисли да влиза.
Само наш Бойко бърза...

Г.Н.

Припопняме и една предна публикация - на световно известния икономист проф.Стив Ханке, който ни зове дори да не помисляме за Еврото...

Световен финансист предупреди България: Не приемайте еврото! Ще катастрофирате! Искат да ви ограбят

Известният у нас и по света финансист проф. Стив Ханке, предупреди, че започва битка за 20-те млрд. евро от валутния борд.
От Брюксел вече имало сондажи да ги предадем срещу новите евробанкноти, когато влезем в еврозоната.
Според някои финансисти причината е, че на ЕК и Европейската централна банка спешно им трябват пари Както и повече страни членки, които да поемат дълговото бреме на държави като Гърция и на закъсалите европейски банки.
Отделно тепърва трябва да се сформира общ фонд за мигрантите, за укрепване на границите и др. Ако приемем еврото само по линия на Европейския спасителен механизъм, вноската ни ще расте всяка година, докато стигне кошмарните 12% от БВП, което към момента е над 10 млрд. лв.
При бюджет от около 30-ина милиарда всеки може да си направи сметката колко години ще издържим, преди да фалираме.
„Това е абсолютно безпринципно. Предполагам, че се прави, за да давате още повече пари на ЕС. Смятам, че това ще е голяма грешка за България.“, казва проф. Стив Ханке пред „168 часа“.
Според финансисти вече има тайни сондажи с приемането на еврото да предадем на Европейската централна банка и голяма част от 20-те млрд. евро, които стоят в БНБ като покритие на стойността на лева. Когато приемем европейската валута, емисията на БНБ се заменя с емисия на Европейската централна банка.
Но покритието си остава отделно от паричната маса. „Резервите са собственост на България. Ако Европейската централна банка ги „вземе“, това ще бъде един прозрачен грабеж. Не мисля, че би могло да се случи“, допълва проф. Ханке.
„Ще има силен натиск и приказки да дадем тези пари на Европейската централна банка, ще има всякакви лобисти, но тези средства са си наши – категоричен е и финансистът Емил Хърсев. – Тези пари не са на Европейската централна банка.
Мога точно да кажа какъв е произходът им – заем от Международния валутен фонд, резервът на БНБ и средствата по сметките на централната банка към онзи момент.“
„Никой не може да ни ги вземе“, убеден е Хърсев. / petel.bg

1 коментар:

  1. Добро утро 'Гъделнюз".От години икономистът Райчо Марков пише за излизане от валутен борд, ЕС и НАТО, но вие предпочитате Стив Ханке, който ни набута валутния борд, пък сега вика "спасявайте се".Има проект "България на труда и разума",има учредително събрание на партията, има ясна и точна политическа и икономическа програма, има дългогодишни усилия на българския емигрант-икономист Райчо Марков да ограмоти българите по най-важния въпрос - за парите, откъде идва бедността ни, за концесията на българския лев, за колонизаторските намерения на ЕС.Но, ние сме злобни, не желаем да се подкрепим и обединим и от време на време бълваме неграмотните си тези.Заради партийна кариера, заради глупостта си да не се доверяваме на хора, които повече знаят и могат да направят.Това сме ние.А Хърсев и Ханке да си гледат работата,никога не бих ги цитирала, защото до този момент подържат статуквото и не вярвам да са си сменили и козината и нрава си.

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...