Фалирал социализъм? Днес ако атлантиците направят онова, което той направи, ще фалират за 1 месец...

"Заветът"  от Добри Божилов
Тъй като много неолиберали продължават да повтарят откровената лъжа за "фалит на социализма", вчера един приятел коментира следното:
"Абе какъв фалит. Днешната система ако прави каквото социализма, тя ще фалира за 1 месец. Представете си 120 хилядна армия, нищо да не плащаш в болниците, безплатно образование, билетче за автобуса по 6 стотинки, пенсии поне тройни на днешните като покупателна сила, работа за всички, дори за циганите, и апартаменти за народа по 5-6 хиляди долара (по пазарния курс). Колко ще изкара настоящия атланто-либерализъм? А оная система така изкара 45 години, и свърши едва с 12 милиарда дълг. За 45 години натрупан. Ние сега това ще го направим за 1 месец..." 

Действително, позволихме си в редакцията да направим сметка колко би струвало благосъстоянието на социализма, ако се направи днес.
1.Ако пенсиите се увеличат тройно, това би струвало нови 20 милиарда лева на бюджета на година.
2.Ако армията стане отново на 120 хиляди, това би означавало увеличаването и 5 пъти. Т.е. нови около 5 милиарда на бюджета. Без да броим разходите за техника, каквато имаше тогава.
3.Ако държавата осигури средни апартаменти по 6000 долара, това би означавало разход средно по 40 хиляди долара на апартамент. За 100 хиляди броя годишно, това са 4 милиарда долара, т.е. 7 милиарда лева.
4.Ако спрат плащанията под масата в здравеопазването, ще трябва да се добавят 3 милиарда нови лева към НЗОК.
Дори само това до тук прави нови 35 милиарда лева към бюджета на година. В момента целият бюджет е около 30 милиарда лева.
А социализмът също строеше пътища, фабрики, кораби, имахме самолети, няколко хиляди ТИР-а, работещи на запад и пр.
Фактически, ако днешният преуспял атлантизъм направи същото, той действително ще банкрутира преди още да е мигнал...
А социализмът издържа 45 години, остави 12 милиарда дълг, и активи за над 100 милиарда...
Фалирал социализъм...

Добри Божилов
16.06.2017