Конфискуват и личното оръжие и ловни пушки, за да ги пращаме на Украйна... чл.33 от Решението...

Извън цирковете в парламента за оръжието за Украйна, малко тихомълком мина един текст с "малките букви".

А именно:

Чл.33. МО може да конфискува всички лични пистолети и ловджийски карабини, над калибър .22, при необходимост за изпълнение на настоящото решение.

Т.е. в името на подпомагането на Зеленски, ще пратим всичко, дето може да стреля, дори малокалибреното.

В България има около 300 хиляди законни пистолета у частни лица, както и 150 хиляди ловни пушки.

"Като цяло, могат да се получат смешни изпълнения, от типа да пратим някоя двуцевка на сачми. Но истината е, че някои ловджии имат доста професионални карабини със снайпер. Една такава струва 5-6 хиляди евро. У нас има поне 50-60 регистрирани карабини за лов на слонове, които са .45 калибър, и с електронен мерник", коментира Иван Петков от "Българския съюз на свободните стрелци".

Той обаче добави, че в решението има малък пропуск - говори се само за оръжията, а не за мунициите.

"Някои такива пушки и пистолети ползват рядък вид патрони, които собственикът със сигурност има, но не е ясно как ще се намерят и доставят в Украйна. Ако вземат само пушката, без мунициите, може Зеленски да получи музеен експонат", каза Петков.

По-рано през деня министърът на отбраната съобщи, че ще подходят "максимално консервативно" към ваденето на оръжия от арсенала на Българската армия, защото тя страда и сега от недофинансиране. Така излиза, че може основният резерв да са именно ловните пушки.

Г.Н.