Ердоган поиска арест и екстрадиране на наш писател, заради думите "турско робство" и твърдението, че еничари е имало...

Турският Държавен криминален съд в Истанбул е издал заповед за арест на Добри Божилов - български писател, който нашумя с книгите си от поредицата за "Задругата". 
Книгите станаха бестселъри - едно от най-търсените на пазара. Те се отнасят до тайна организация, основана от цар Иван Шишман, която е съществувала по времето на цялото турско робство, и е закриляла народа, помагайки му да оцелее, докато дойде освобождаването. Друга част от съдържанието е твърдението, че еничарство е съществувало и българчета действително са отвличани от турците, за да ги правят насила войници на султана...
Според съда, причина за искането е "нарушение на Договора за добросъседство между двете страни, подписан през 2019 г...
Съгласно споразумението, "напълно се забранява ползването в двете страни на думи и словосъчетания, които могат да бъдат обидни или да засегнат честта и достойнството на другата страна". Думите "турско робство" очевидно са точно такива.
Съществува и допълнителна инструкция на Външно министерство, която уточнява какви думи да се избягват, и наистина "турско робство" е сред тях. Турският съд се позовава на тази инструкция, като аргумент, че българите са уведомени, и нашите власти напълно споделят същите "ценности" и подкрепят прилагането на закона...
Като международен договор, споразумението има приоритет над нашето законодателство. Сега заповедта ще дойде в България, и авторът ще трябва да бъде арестуван и предаден на Турция. Там той най-вероятно ще бъде съден не по общите закони за обида и клевета, а по специално сега действащите закони срещу тероризма, по които стотици турски журналисти са в затворите.
Припомняме, "Задругата" се появи на бял свят през 2019, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". Заради огромния успех, през 2020 излезе продължение "Заветът", а през 2021 г. - трета част - "Сказанието". Очаква се общо да бъде четирилогия, като последната книга ще излезе през 2023 г.
Поредицата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Книгата е ограничена в книжарниците и трудно се намира, защото правителството на Кирил Петков не иска да се кара с Турция, НАТО и ЕС. Но може да се намери в Интернет - например в сайта на автора, където е с безплатна доставка по куриер... 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)