Предложението на Макрон включва и забрана на 14 книги у нас - обиждали Македонците и "идентичността" им...

Списък от 14 книги, които ще бъдат забранени у нас, съдържа Френското предложение за преговори с Македония. Причината е - въпросните произведения "вредят на двустранните отношения и обиждат македонската страна".
Най-популярното заглавие от списъка е серията от бестселъри на Добри Божилов, наречени "Хрониките на Задругата" ("Задругата", "Заветът", "Сказанието", плюс предстои 4-та книга).
Те са едни от най-търсените на пазара. Отнасят се до тайна организация, основана от цар Иван Шишман, която е съществувала по времето на цялото турско робство, и е закриляла народа, помагайки му да оцелее, докато дойде освобождаването. Друга част от съдържанието е твърдението, че еничарство е съществувало и българчета действително са отвличани от турците, за да ги правят насила войници на султана...
Засегнат е и македонският въпрос, защото тази територия се разглежда напълно като част от Българското землище, каквото е и била по време на турското робство.
Съгласно споразумението, "напълно се забранява ползването в двете страни на думи и словосъчетания, които могат да бъдат обидни или да засегнат честта и достойнството на другата страна". 

Като международен договор, споразумението има приоритет над нашето законодателство. Сега заповедта ще дойде в България, и авторът ще трябва да изтегли книгите си от пазара, за да не обиди македонците. 
Припомняме, те редактираха Димитър Талев и македонската му сага, а също - обявиха Братя Миладинови за македонци, въпреки, че книгата им се казва "Български народни песни от Македония".
"Задругата" се появи на бял свят през 2019, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". Заради огромния успех, през 2020 излезе продължение "Заветът", а през 2021 г. - трета част - "Сказанието". Очаква се общо да бъде четирилогия, като последната книга ще излезе през 2023 г.
Поредицата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Книгата официално още не е забранена, но вече е ограничена в книжарниците и трудно се намира, защото правителството на Кирил Петков не иска да се кара с Макрон и ЕС. Но може да се намери в Интернет - например в сайта на автора, където е с безплатна доставка по куриер... 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)