Ердоган поиска арест на наш писател, заради думите "турско робство"... Нарушавали "договора за добросъседство"...

Турският Държавен криминален съд в Истанбул е издал заповед за арест на Добри Божилов - български писател, който наскоро издаде най-новата си книга - "Сказанието". Причина за искането е "нарушение на Договора за добросъседство между двете страни", подписан по време на третия мандат на Бойко Борисов.
Съгласно споразумението, "напълно се забранява ползването в двете страни на думи и словосъчетания, които могат да бъдат обидни или да засегнат честта и достойнството на другата страна". Думите "турско робство" очевидно са точно такива.
В романа става дума за по-древни времена, още преди турците да са съществували, но основният Протагонист е Васил Левски, който чете древен ръкопис, за да почерпи от него мъдрост как да отхвърли робството.
Съгласно Договора с Турция, съществува и допълнителна инструкция на Външно министерство, която уточнява какви думи да се избягват, и наистина "турско робство" е сред тях. Турският съд се позовава на тази инструкция, като аргумент, че българите са уведомени, и нашите власти напълно споделят същите "ценности" и подкрепят прилагането на закона...
Като международен договор, споразумението има приоритет над нашето законодателство. Сега заповедта ще дойде в България, и авторът ще трябва да бъде арестуван и предаден на Турция. Там той най-вероятно ще бъде съден не по общите закони за обида и клевета, а по специално сега действащите закони срещу тероризма, по които стотици турски журналисти са в затворите.
Засега реакция от Правителството няма. 
Междувременно обаче Турското посолство поиска да се изтегли книгата от търговската мрежа, и е връчена дипломатическа нота. Въпреки, че все още няма реакция от Министерството на културата, основните книжарски вериги вече я спряха. Останаха само малки патриотични книжарнички, както и няколко сайта в Интернет, от които може да се поръча.
Припомняме, преди около 2 седмици "Сказанието" се появи на бял свят, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". Както беше и с предните книги на Божилов. Вече се говори за "летящ старт" и нов "бестселър". Това е обаче, допреди нотата, и изтеглянето от мрежата.
Книгата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята. Разкриват се древните сили и произходът на Мъдростта на българите.
Книгата все по-трудно се намира, но през Интернет все още може да се поръча:

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)