Американският посланик поиска спиране на нова книга - изкарвала българите "твърде велики"... вредяла на "международните ценности"...

Американският посланик Херо Мустафа изпрати писмо до Министерството на културата, с което иска държавна намеса, срещу току-що излязла книга.

Става дума за "Сказанието" от Добри Божилов, който се превърна в автор на бестселъри със "Задругата" и "Изгореният"("Заветът"). Книгата е трета от сагата, но се явява някакъв вид предистория - нещо от типа на "Епизод I" на "Звездни войни". Може да се чете след първите две, а може и да се започне с нея.

По-важното обаче е съдържанието. Романът, който вече се разпространява безплатно в Интернет, се връща към корените на българите - още преди основаването на държавата ни. Показва древната мъдрост, силата на духа и всичко онова, което обяснява защо сме преживели какви ли не падения, и накрая винаги сме се изправяли. Книгата има за цел да покаже от къде идва познанието, стоящо зад създаването на Задругата от цар Иван Шишман в края на 14 в.

"Подобни книги "инжектират" твърде много величие в един твърде малък народ. Пречат му да бъде добър партньор на по-големите, които се грижат за него, и го закрилят днес. Подобен ускорен патриотизъм днес не е полезен...", пише в писмото на посланичката.

Известно е, че САЩ влагат милиони всяка година в НПО-та, които да потискат патриотизма и да налагат глобализма. Появата на алтернативни мнения, особено от доста четен автор, подкопава тези усилия.

"Международната политика си има правила. САЩ толкова много ви помагат, видяхте дадохме ви самолети. Трябва уважение и съобразяване с определените рамки", добавя Мустафа.

"Сказанието" излезе преди 2-3 дни", поясни авторът. Той пусна книгата безплатно в Интернет още преди месец, и тя предизвика фурор. Причината да се подготви хартиено издание е натискът от читатели, които вече са я прочели, и "искат да си я купят и така". Вероятно смутена от този първоначален успех, посланичката се активизира.

Заради натиска от Посолството, книгата е изведена от основните книжарски вериги. Страх ги е да си "нямат проблеми с американците". Продават я предимно по-малки патриотични книжарнички. Предлага се и в някои сайтове Интернет:

Store.bg

Книги от класа


Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, описан в главата му)

20 коментара:

 1. Здравейте, бихте ли дали линк към писмото на г-жа Херо Мустафа? Благодаря

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тази "новина" отговаря на профила на изданието, описан в главата му)

   Изтриване
  2. Айде глупости , има си хабер Херо от тая книга, колкото от леля Гинка от с.Гинци. Много тъп начин за реклама на книгата !

   Изтриване
 2. Кога станахме поредния щат на САЩ. Тази се е взела много на сериозно.. Но на българина като му падне,, пердето,, прави погроми

  ОтговорИзтриване
 3. Не е ли време да престанете с подобни лъжи?

  ОтговорИзтриване
 4. То за това е гъдел нюз������

  ОтговорИзтриване
 5. Тази като каква се изжиявява - на основание на какъв закон иска да спре издаване на четиво в суверенна държава . където тя е със статут на " чужд граданин " ,,,,,

  ОтговорИзтриване
 6. Добре е ако всеки има някаква елементарна хигиена на добиване и разпространяване на информация...Защото пораженията вече са необратимо тежки... Под материала с едва забележим щрифт са написали (Тази "новина" отговаря на профила на изданието, описан в главата му) А ето какво пише в главата на сайта, с което си връзват гащите за да не ги санкционират за ''фейк'': ''Новините каквито биха били, ако зависеха от един умерено луд с богато въображение! Не се връзвайте, забавлявайте се......''http://www.gudelnews.com/ Така се правят нещата...!Не харесвам посланичката, но още повече не харесвам целенасочените неистински внушения и селски тарикатлъци!

  ОтговорИзтриване
 7. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 8. Към уважаваната ХЕРО . " Всяка жаба да си знае гьола " . /нар. поговорка /

  ОтговорИзтриване
 9. А тая Херо Мустафа забрави ли, че е кюрдка по произход? А знаете Ердоган колко много ги ,,обича'' кюрдите от ПКК. Да я хвърлим на него, да я изяде...

  ОтговорИзтриване
 10. Всяка Жалба да си знае гьолЪт.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ако е "гьолЪт", значи е подлог. Ти смени целия смисъл на поговорката. Значи ГьОЛЪТ трябва да си знае всяка жаба или Жалба в себе си. Интересна трактовка.

   Изтриване
 11. Това е лъжлива новина насаждаща раздор в отношенията на САЩ и България. Като американски гражданин не мога да повярвам че Американски Посланник може да направи подобно изявление. Зада ме опровергаетр Бих искал да ми предоставите линка на оргинлното изявление на посланичката ни.

  ОтговорИзтриване
 12. САЩ е измислена държава създадена от английския кралски двор на времето. дошли . избили индианците и събрали куцо и сакато от цял свят да правят нация. както казваше Иван Славков " това не е държава а хотел " сбирщина без история която освен войни и грабежи друго не е правила. като начало са изтребили индианците. после докарали негри от АФРИКА като роби. избили милиони хора във войни по цял свят. и сега те ни казват какво е това демокрация и човешки права -ХАХАХАХАХАХА какво лицемерие !

  ОтговорИзтриване
 13. Коя е тези ? И за каква се мисли!Ние българите няма да търпим чуда власт!!!

  ОтговорИзтриване
 14. Ей овца какви самолети си ни дала след като си ги платихме, самолети ни даваха Руснаците а шибаната политика си я заври там дето слънце неугрява .... А Българския народ винаги ще си бъде Велик и със Велика Истария за разлика от Тъпите и завистливи кравари ...

  ОтговорИзтриване
 15. 😁😁😁😁😁
  Ама как си коментирате фейковете на тоя сайт,дето си пише,за какви тъпи животни е.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...