Американският посланик поиска да се спре книга, пусната безплатно в Интернет - била позитивна за социализма и разваляла "ценностите"...

Американският посланик Херо Мустафа се срещна с Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията, и поиска спирането от Интернет, на новоизлязла книга, която се радва на голям интерес.

Става дума за романа на Добри Божилов "Девети" - история на ранния социализъм, в която Тодор Живков е положителен герой, а партизаните и комунистите не са лоши, а се борят за народа, и строят държавата.

"Подобни книги пречат на дългогодишните ни усилия в системата на образованието - да покажем на младите истинското лице на комунизма. Инвестирали сме стотици милиони в това, и накрая - някакъв  автор пише книга, и кара децата да се съмняват. Свободата на словото си има граници...", каза Мустафа.

Романът се разпространява от около половин година на хартия, и от около 2 седмици е пуснат БЕЗПЛАТНО от автора си в Мрежата. Интересът е огромен, и повтаря първите 2 книги на Божилов - "Задругата" и "Заветът". Самият той се утвърждава като един от най-увлекателно пишещите автори, сравняват го с Дан Браун и Умберто Еко.

Без да се приема толкова сериозно, писателят коментира ситуацията:

"Девети" е опит да се сложи край на 30 години лъжи за социализма. Той се представя единствено с негативните му страни, за да се промиват мозъците на хората, които не са го виждали. Всъщност, всичко това негативно - което безспорно го има, но то е 1% от съдържанието. 99% от социализма е нещо добро  - това е Златният век на Третата държава..."

Авторът добавя също:

"На 9 септември сме изостанала държава, с 80% селско население, без течаща вода и ток в 90% от страната. На 10 ноември сме индустриална сила с 80% градско население - точно както е в развитите страни, със собствени жилища, автомобили, безплатни здравепазване, образование, работа за всеки, ред и сигурност. И голямо национално самочувствие. Не може това да не се учи, а да се вадят само репресиите. За 99% от народа, социализмът е гигантски скок, и това се показва и в книгата. Това е причината тя да е толкова търсена..."

Предните 2 романа на Божилов станаха супер-бестселъри. "Задругата" завърши на второ място по продажби за 2019 г., а "Заветът" - на четвърто - за 2020 г. Практически Божилов е по-продаван автор от почти всеки друг у нас, като отстъпва единствено на писатели с 20 години история и утвърдена аудитория, от типа на Георги Господинов. От няколко седмици писателят се е заел с ново предизвикателство - да бъде "народен творец". Т.е. да пише безплатно за хората в Интернет. Това не изключва книгите му да се издават и на хартия, просто се предвижда да ги има и свободно достъпни. Причината е, че има огромен брой жадни за четене хора, които не могат да си позволят 20 или 30 лв. за една книга.

САЩ инвестират значителни суми, така че да променят учебниците по история, и социализмът да се изкара "абсолютното зло". Все още обаче доста хора помнят Истината, а с подобни книги, тя ще остане и записана за бъдещето...

Засега няма коментар от Комисията, нито е ясно ще бъде ли блокиран сайтът на Божилов, от който тя може да се изтегли. Има я и в търговската мрежа, все още...

Хеликон

Сиела

Store.bg

Озон

Хермес

 

Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)