Талибаните към Корнелия: Можем да съставим правителство и без Слави Трифонов

 

Официално писмо от лидера на талибаните в Афганистан Молла Абдул Гани Барадар е получено в Изпълнителното бюро на БСП. В него се предлага подкрепа за съставяне на правителство, в замяна след това въпросният кабинет единствено да признае талибаните като официална власт в Афганистан.

"Девети"  от Добри Божилов

Известно е, че движението фактически контролира страната, но среща пречки в международен план, защото не е признато. Това означава например, че не може да ползва сметките в чужди банки, в които по различни сведения, има около 7-8 милиарда долара.

Ако обаче добие международно признание, талибанското правителство ще може не само да ползва тези пари, но и да получи дипломатически имунитет при пътувания в чужбина, съгласно Виенската конвенция.

Допълнително, като се обръщат към жена-политик, талибаните опитват да демонстрират промяна в мисленето и да спечелят поддръжката на Запада.

Писмото на Барадар е предадено официално чрез посланика на републиката, макар че той е назначен от предната власт.

Ето го текстът, без редакции:

"Ваше Превъзходителство, г-жа Нинова - ръководител на партията, с мандат за правителство на Република България,

 

От името на новото правителство на Ислямска Република Афганистан, бих искал да предложа нашето съдействие за съставяне на ефективно управление в Република България.

Ние виждаме сериозните проблеми, и съзнаваме колко е важно за една демокрация да съществува действаща власт. Същевременно съзнаваме, че разполагате с едва една трета от необходимите депутати за мнозинство.

Тук искаме да изтъкнем, че ние бяхме в подобна позиция. На всеки наш войник, се падаха по 4 американски и от правителствената армия. Никой не би предположил, че бихме могли да получим властта.

Въпреки това, виждате че това е факт.

Готови сме незабавно да споделим своя опит, да пратим свои експерти, които да Ви помогнат.

Правим това в духа на приятелството между нашите две страни. Хиляди афганистанци са получили образование в България, и днес те са ценен ресурс за нашата икономика. Не бихме желали нищо в замяна, освен приятелството между двете ни страни и правителства, да бъде потвърдено от новото правителство.


С най-дълбоко уважение към изключителното Ви лидерство: 

Молла Абдул Гани Барадар,

Президент на Ислямска република Афганистан"

 

Г.Н.