Закриват "Америка за България"... Не успяла да се справи с "комунистическата пропаганда"

Фондация "Америка за България" да бъде закрита, и на мястото и да се създаде ново НПО, с нови хора. Това предложение е внесено в Комисията по външните работи на Американския Конгрес. Както е известно, въпросната фондация се финансира именно със средства от Конгреса, които той гласува всяка година.
Причина за решението е "неспособността на фондацията да се справи с неокомунистическата пропаганда". Сенатор Рон Милър представи доклад от над 500 страници, в който се вижда, че комунизмът се приема все по-позитивно от българите, след 30 години реформи и атлантизъм.
Сенаторът показа и новоизлязла книга, която се е превърнала в бестселър, и според него - "върши повече работа на враговете ни, от наши 150 човека на "хранилка" в АзБ".
Книгата е "Девети" от Добри Божилов, която е един от хитовете на годината. Тя се отнася до ранния социализъм - периода преди Тодор Живков да се издигне до генерален секретар. Самият той е представен като положителен герой - нов политик, който се бори за изграждането на новия по-справедлив строй. Книгата показва и огромните промени в живота на обикновените хора, ликвидирането на бедността, въвеждането на безплатни образование и здравеопазване, развитието на индустрията и селското стопанство.
Комунистите - бивши партизани, но и обикновени хора, са показани в добра светлина, което е точно обратното на налаганото от 30 години неолиберална пропаганда.
"Ние харчим милиони долари за 150 човека в България, които отдавна трябваше да са преборили комунизма. Но те само ядат парите на нашите данъкоплатци, купуват си вили и лимузини, а ето - един писател, без никакви субсидии, е по-убедителен пред обществото, от тях", коментира сенатор Милър.
Припомняме, преди 3 седмици авторът на книгата Добри Божилов бе включен в списъка "Магнитски", след лобиране на "Америка за България". Причина е именно книгата му, която противоречи на атлантическите ценности. Наложени са му санкции, подобни на тези за Делян Пеевски и Васил Божков-Черепа.
Според АзБ, текстът не съответства на историческите факти, а много хора са склонни да приемат художествените творби като истина. Това щяло да навреди на "преборването с митовете, наложени през комунизма".
Добри Божилов е нов популярен писател, който натрупа известност с бестселърите "Задругата" и "Заветът".
Романът се намира в книжарниците и он-лайн магазините, и интересът вече е огромен. Единствената книга, която има фен клуб със стотици членове в него, преди да е публикувана.
Според автора, случващото се в момента в историческата наука и образованието, е опасен процес на измисляне на нова история и промиване на мозъците на подрастващите. Книгата е опит да се противодейства.
САЩ се надяват на поддръжката на Министерството на образованието, което провежда последователна политика по пренаписване на учебниците по история, и изкарването на комунизма като злокобен период, в който няма нищо добро. Което е чиста лъжа.
Според автора, идва краят на 30 години пропаганда срещу социализма. "Това е 99% позитивен период, променил е живота на милиони хора. Преди 1944 г. не сме имали ток и течаща вода в селата, където са живеели 80% от хората. В градовете в разкош е живял малък елит, а всички останали са му прислугвали, срещу мизерно заплащане. Полицията е биела БЪЛГАРСКИ деца, защо са стоели пред кръчмите да ядат огризките. Социализмът променя всичко това. Осигурява безплатни здравеопазване и образоване, работа за всички, сигурност, и сериозен възход, стигащ дори до Космоса. Абсурд и измама е това да се крие, и да е представя само с лагерите..." - коментира Божилов.
"Усилието на цяло поколение учени може да бъде зачеркнато, ако се позволи на масово ориентирана литература да се разпространява и да внушава неверни послания. Малко хора четат научните студии и дисертациите, но хиляди могат да прочетат подобна книга. След това истинската наука ще се бори с години с последствията. За да не се стига до това, държавата трябва да не намеси и да не позволява подобни публикации..." - пише в писмото на Държавния департамент, с което се налагат санкциите на писателя.
У нас държавата по принцип не може да спира книги, освен при извънредно положение и застрашена национална сигурност. В случая подобна заплаха няма, а НАТО се приема от повечето българи, като терористична организация за налагане на колониалната власт над България.
Поради тази причина, не е ясно дали правителството ще рискува с някакви мерки. Но засега официален отговор няма.
Междувременно, както изглежда, книгата ще закрие "АзБ", вместо да стане обратното. Т.е. сенаторът се оказва напълно прав в оценката си за дейността на хранениците на САЩ тук.
Романът може да се намери в книжарниците и он-лайн ТУК:
Лексикон
Ozone.bg  

Г.Н.
(тази "новина" отговаря на профила на изданието, представен в главата на сайта)