Боко: Жан Виденов и Добри Божилов са "най-опасните комунисти, които трябва да бъдат спрени"...

 

Като част от предизборните си обиколки, Бойко Борисов отново мина на тема "антикомунизъм", като този път го приплете с емблематичната за него тема за книгите.

Мишена стана романът "Девети" на Добри Божилов, който е позитивен за социализма, а Тодор Живков е положителен герой. Наскоро той бе разкритикуван и от US посланика, която поиска да бъде спрян.

"Политиците, Радев, Слави Трифонов, всички те се правят на луди, че не са чули. Защото не са истински атлантици, а са слуги на Кремъл. Г-жа Мустафа ясно каза, че тази книга вреди на САЩ и на бъдещето на България. Но никой не прави нищо, тя си се продава, дори бестселър е тръгнала да стова. Това европейско ли е? Ние в НАТО и ЕС ли сме?" - попита бившият премиер, който самият той е бил член на БКП, и агент на ДС, под името "Буда". Сега е пръв защитник на евро-либералните ценности от всякакъв вид.

"Върна ли се на власт, незабавно спирам тази книга, а авторът ще бъде привикан в полицията, да дава обяснения", категоричен е Борисов. Той добави и, че към настоящия момент, Жан Виденов и Добри Божилов са "най-опасните комунисти, които трябва да бъдат спрени".

Припомняме, преди 3 седмици, американският посланик Херо Мустафа се срещна с министъра на културата, и поиска с нота, спирането на новоизлязла книга, която се радва на голям интерес.

Романът на Добри Божилов "Девети" е история на ранния социализъм, в която Тодор Живков е положителен герой, а партизаните и комунистите не са лоши, а се борят за народа, и строят държавата.

"Подобни книги пречат на дългогодишните ни усилия в системата на образованието - да покажем на младите истинското лице на комунизма. Инвестирали сме стотици милиони в това, и накрая - някакъв  автор пише книга, и кара децата да се съмняват. Свободата на словото си има граници...", каза тогава Мустафа.

Романът се разпространява вече 2 месеца, и се радва на същата популярност като първите 2 книги на Божилов - "Задругата" и "Заветът". Той се утвърждава като един от най-увлекателно пишещите автори, сравняват го с Дан Браун и Умберто Еко.

Без да се приема толкова сериозно, Божилов коментира ситуацията:

"Девети" е опит да се сложи край на 30 години лъжи за социализма. Той се представя единствено с негативните му страни, за да се промиват мозъците на хората, които не са го виждали. Всъщност, всичко това негативно - което безспорно го има, но то е 1% от съдържанието. 99% от социализма е нещо добро  - това е Златният век на Третата държава..."

Авторът добавя също:

"На 9 септември сме изостанала държава, с 80% селско население, без течаща вода и ток в 90% от страната. На 10 ноември сме индустриална сила с 80% градско население - точно както е в развитите страни, със собствени жилища, автомобили, безплатни здравепазване, образование, работа за всеки, ред и сигурност. И голямо национално самочувствие. Не може това да не се учи, а да се вадят само репресиите. За 99% от народа, социализмът е гигантски скок, и това се показва и в книгата. Това е причината тя да е толкова търсена..."

Предните 2 романа на Божилов станаха супер-бестселъри. "Задругата" завърши на второ място по продажби за 2019 г., а "Заветът" - на четвърто - за 2020 г. Практически Божилов е по-продаван автор от почти всеки друг у нас, като отстъпва единствено на писатели с 20 години история и утвърдена аудитория, от типа на Георги Господинов.

САЩ инвестират значителни суми, така че да променят учебниците по история, и социализмът да се изкара "абсолютното зло". Все още обаче доста хора помнят Истината, а с подобни книги, тя ще остане и записана за бъдещето...

Засега няма коментар от Министерството на културата, ще забрани ли книгата, и може ли да я изтегли от търговската мрежа... Тя все още е достъпна в основните книжарници, както и в Интернет...

Хеликон

Сиела

Store.bg

Озон

Хермес

 

Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)