Пеевски: Недопустимо е да се хвали Тодор Живков... Той разсипа България, не можем да я построим 30 години след него...

Романът "Девети" от Добри Божилов, който вече предизвика серия от скандали, е на път да стане известен и из Европа. Това се случва, благодарение на интервю на Делян Пеевски за френскоезичния вестник "Фигар Лоджисиел".

Интервюто вероятно е платено, и е представено като проявен интерес от френски медии към наказаните от закона "Магнитски". Най-вероятната му цел е да защити определени активи, които Пеевски има в Швейцария. Вестникът се разпространява основно именно във френско-говорящата част на конфедерацията. А интервюто е с удобни въпроси и дълги напоителни отговори.

В един момент, Пеевски се изкарва "антикомунист", някакъв вид "предприемач", който се бори да възстанови "разрушената от комунизма икономика на България".

"У нас комунизмът е популярен, и затова хора като мен са мразени" - казва той - "Трудно е да обърнеш обществено мнение и пропаганда, насаждани 45 години с насилия, убийства и лагери. Но истината е, че комунизъм икономиката няма да се оправи, и да постигнем западен стандарт. Въпреки това, богатите хора, които опитваме да градим капитализъм, сме мразени" - добавя близкият до ДПС политико-бизнесмен.

"Недопустимо е да се хвали Тодор Живков, но у нас това все още се случва, и то успешно. Тази година например е излязла нова книга, озаглавена "Девети", която хвали ранния социализъм - точно когато са най-големите репресии и Народният съд. Тодор Живков е силно положителен герой вътре. И хората харесват тези лъжи. Книгата е сред бестселърите в класациите на пазара. Можете да проверите сами. Ето с това се борим, мразят ни, а САЩ вместо да ни подкрепят, ни мачкат. Ние се борим за американски ценности, свободен пазар, доходи и печалби. Ние сме същността на почтения капитализъм. А САЩ ни удрят. Вместо да ударят реставраторите на комунизма..." - казва още Пеевски.

Засега Швейцария не е обявила позиция по санкциите "Магнитски". Тя не винаги се съобразява с тях, защото в банките ѝ пари държат много съмнителни субекти, и тя реално от тях печели. Понякога обаче, за демонстрация, конфискува едни или други средства. Не е ясно дали Пеевски не е твърде дребен, и дали няма риск да бъде пожертван. Интервюто определено е с цел противодействие.

Романът "Девети" е третата книга на Божилов, пусната от издателство "Лексикон". Наистина се продава добре. Тя е правдив разказ за ранния социализъм, в който са показани и положителните му страни.

Според автора, не може толкова важен период от историята ни, да се показва само с негативното. "То е 1% от съдържанието. Лагерите и репресиите са това. Останалите 99% са образование, здравеопазване, сигурност, работа за всеки, достойна армия, вода и ток в селата, индустрия и селско стопанство. Това е социализмът, и истината започва да изплува, след 30 години лъжи и пропаганда.

В романа действително присъства Тодор Живков като положителен герой. Проследени са обаче съдбите не само на високопоставените, а и на обикновените хора, чийто живот се променя коренно към добро. И те са благодарни за това.

Пеевски обаче не е съвсем прав, че САЩ подкрепят подобни книги. Преди време американският посланик се изказа срещу нея, и поиска тя да бъде спряна... Това обаче постигна обратен ефект, и се получи доста сериозна реклама...

Не е изключено и сега историята да се повтори.

"Девети" може да се намери в основните книжарници, и в Интернет:

Хеликон

Сиела

Лексикон

Orange

Store.bg

Озон

Хермес

 

Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)