23 посланици на НАТО поискаха от премиера за спре нова книга - хвалела социализма, и представяла Русия в позитивна светлина...

Група от 23 посланици от НАТО изпратиха отворено писмо до служебния премиер, за това да бъде спряно разпространението на нова книга, която се изразява положително за социализма, и представя Русия в добра светлина в историята ни.
Според посланиците, които се появават дни, след подобно искане от Херо Мустафа, текстът не съответства на историческите факти, а много хора са склонни да приемат художествените творби като истина. Това щяло да навреди на "преборването с митовете, наложени през комунизма".
Книгата се казва "Девети", неин автор е Добри Божилов, който натрупа известност с бестселърите "Задругата" и "Заветът".
Тя се намира в книжарниците и он-лайн магазините, и интересът вече е огромен. Единствената книга, която има фен клуб със стотици членове в него, преди да е публикувана.
Според автора, случващото се в момента в историческата наука и образованието, е опасен процес на измисляне на нова история и промиване на мозъците на подрастващите. Книгата е опит да се противодейства.
Посланиците се надяват на поддръжката на Министерството на образованието, което провежда последователна политика по пренаписване на учебниците по история, и изкарването на комунизма като злокобен период, в който няма нищо добро. Което е чиста лъжа.
Според автора, идва краят на 30 години пропаганда срещу социализма. "Това е 99% позитивен период, променил е живота на милиони хора. Преди 1944 г. не сме имали ток и течаща вода в селата, където са живеели 80% от хората. В градовете в разкош е живял малък елит, а всички останали са му прислугвали, срещу мизерно заплащане. Полицията е биела БЪЛГАРСКИ деца, защо са стоели пред кръчмите да ядат огризките. Социализмът променя всичко това. Осигурява безплатни здравеопазване и образоване, работа за всички, сигурност, и сериозен възход, стигащ дори до Космоса. Абсурд и измама е това да се крие, и да е представя само с лагерите..." - коментира Божилов.
"Усилието на цяло поколение учени може да бъде зачеркнато, ако се позволи на масово ориентирана литература да се разпространява и да внушава неверни послания. Малко хора четат научните студии и дисертациите, но хиляди могат да прочетат подобна книга. След това истинската наука ще се бори с години с последствията. За да не се стига до това, държавата трябва да не намеси и да не позволява подобни публикации..." - пише в писмото.
Премиерът по принцип не може да спира книги, освен при извънредно положение и застрашена национална сигурност. В случая подобна заплаха няма, а НАТО се приема от повечето българи, като терористична организация за налагане на колониалната власт над България.
Поради тази причина, не е ясно дали в предизборна ситуация, правителството ще рискува силно непопулярни мерки. Но засега официален отговор няма.
Книгата може да се намери в книжарниците и он-лайн ТУК:
Лексикон
Ozone.bg  

Г.Н.
(тази "новина" отговаря на профила на изданието, представен в главата на сайта)