Жан Виденов арестуван на представяне на книга - оспорвала "атлантическите ценности" и "достиженията на демокрацията"...

Бившият премиер Жан Виденов бе арестуван тази вечер, по време на представянето на книгата "Девети" в литературен клуб в Пловдив. Заповедта идва лично от главния прокурор Иван Гешев. Романът, с автор Добри Божилов, е за ранния социализъм, и представя Тодор Живков в позитивна светлина, а партизаните и ятаците - като добри.

Виденов, който вече обяви, че ще се яви на изборите, с послания срещу "перестройката" и "прехода", и за спасяване на държавата, ако трябва и с оръжие, присъстваше на представянето на книгата пред Пловдивска публика, което е първата възможност, след отпадането на анти-епидемичните мерки. Самата тя излезе на емблематична дата - 1 февруари - денят на Народния съд.

Целта и е да "сложи край на 30 години лъжи и охулвания на социализма", посочва авторът. Този период е най-светлият в нашата история, грях е да се представя само с лагерите и репресиите, каквото се опитват да направят в момента "демократите".

"Негативното в социализма е 1% от съдържанието му. Нека знаем за него. Но не могат да се отричат останалите 99% - безплатно здравеопазване, образование, доктор във всяко село, ток и течаща вода навсякъде, работа, жилища, култура, спортни върхове, двама космонавти. Това е социализмът - най-големият скок в историята на Третата държава. А се опитват да ни накарат да знаем от него само за лагерите. Това е лъжа и измама, ако го знаем изцяло, оценката ще е съвсем различна", коментира Божилов.

Виденов е бил задържан, с аргумента, че "застрашава евро-атлантическата ориентация" и "вече утвърдените и неоспорими ценности на НАТО и ЕС.

По-късно обаче е бил освободен, след като около петстотин гневни граждани обсадиха РПУ-то.

Чисто юридически, няма причина човек да бъде задържан, защото е присъствал на представянето на книга. Във времето на атлантическите ценности на ГЕРБ и Гешев обаче, всичко е възможно..

Виденов е приеман от народа като "единствения честен премиер на прехода", който не е откраднал нищо. През 1997 г. той бе свален, след атака на Джордж Сорос срещу финансовата ни система. Тогава пропагандата се опита да припише вината на премиера, но в същата година, Сорос удари още няколко страни в Азия, със същия резултат. Т.е. случилото се няма нищо общо с управлението, а с това може ли страна в затруднения да бъде лесно плячкосана от глобалния капитал. Очевидно може. След Виденов, дойде Костов, приватизацията, концесиите, МВФ и всяка друга измама, за която можете да се досетите...

"Девети" е роман от автора на "Задругата" и "Заветът" Добри Божилов, който вече се очертава като писател на бестселъри. Както изглежда, и ранният социализъм ще се разпространи добре...

Книгата я има в основните книжарници, и в Интернет...

Хеликон

Сиела

Orange

Store.bg

Озон

Хермес


Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)