Американският посланик поиска спиране на книга - позитивна за социализма... Разваля "учебната програма" и "усилията в образованието"

Американският посланик Херо Мустафа се срещна с министъра на културата, и поиска с нота, спирането на новоизлязла книга, която се радва на голям интерес.

Става дума за романа на Добри Божилов "Девети" - история на ранния социализъм, в която Тодор Живков е положителен герой, а партизаните и комунистите не са лоши, а се борят за народа, и строят държавата.

"Подобни книги пречат на дългогодишните ни усилия в системата на образованието - да покажем на младите истинското лице на комунизма. Инвестирали сме стотици милиони в това, и накрая - някакъв  автор пише книга, и кара децата да се съмняват. Свободата на словото си има граници...", каза Мустафа.

Романът се разпространява вече 2 месеца, и се радва на същата популярност като първите 2 книги на Божилов - "Задругата" и "Заветът". Той се утвърждава като един от най-увлекателно пишещите автори, сравняват го с Дан Браун и Умберто Еко.

Без да се приема толкова сериозно, Божилов коментира ситуацията:

"Девети" е опит да се сложи край на 30 години лъжи за социализма. Той се представя единствено с негативните му страни, за да се промиват мозъците на хората, които не са го виждали. Всъщност, всичко това негативно - което безспорно го има, но то е 1% от съдържанието. 99% от социализма е нещо добро  - това е Златният век на Третата държава..."

Авторът добавя също:

"На 9 септември сме изостанала държава, с 80% селско население, без течаща вода и ток в 90% от страната. На 10 ноември сме индустриална сила с 80% градско население - точно както е в развитите страни, със собствени жилища, автомобили, безплатни здравепазване, образование, работа за всеки, ред и сигурност. И голямо национално самочувствие. Не може това да не се учи, а да се вадят само репресиите. За 99% от народа, социализмът е гигантски скок, и това се показва и в книгата. Това е причината тя да е толкова търсена..."

Предните 2 романа на Божилов станаха супер-бестселъри. "Задругата" завърши на второ място по продажби за 2019 г., а "Заветът" - на четвърто - за 2020 г. Практически Божилов е по-продаван автор от почти всеки друг у нас, като отстъпва единствено на писатели с 20 години история и утвърдена аудитория, от типа на Георги Господинов.

САЩ инвестират значителни суми, така че да променят учебниците по история, и социализмът да се изкара "абсолютното зло". Все още обаче доста хора помнят Истината, а с подобни книги, тя ще остане и записана за бъдещето...

Засега няма коментар от Министерството на културата, ще забрани ли книгата, и може ли да я изтегли от търговската мрежа... Тя все още е достъпна в основните книжарници, както и в Интернет...

Хеликон

Сиела

Store.bg

Озон

Хермес

 

Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)

 

32 коментара:

 1. Ето например, според един руски емигрант, работещ като тираджия в САЩ вече и в Небраска нямало коронавирус, т.е. и Небраска се цепи към Тексас. Заедно с Флорида, с Оклахома и куп още щати. По принцип да ви кажа и името на тираджията: Алекс Брежнев. Човекът си е монтирал видеокамери в тира и всеки в тубата може реално да вижда какво са днес САЩ. А САЩ, както самият Брежнев казва 'Как реально живут американцы!!! Не так как нам показывают в кино...'.
  https://newsvideo.su/brezhnevdalnoboy https://newsvideo.su/alexbrezhnev
  ... Между другото, поради жестоката цензура за ставащото в САЩ вече наистина информация се прокрадва само от руските емигранти там. Затова смея да твърдя, че в момента войната се води на територията на САЩ и ако има някаква надежда за света, че някой може да спре убийците на човечеството реално това ще са силите на белите в САЩ. Естествено с мълчаливата и тук-там хитра подкрепа на Русия и Китай. …
  Идете на https://truthcomestolight.com и сами ще видите и чуете 92-годишна еврейка, която е преживяла навремето Холокоста как сама казва: 'Днес е по-лошо. Сега са по-коварни!'. (92-Year-Old Holocaust Survivor at Toronto Lockdown Protest: “This is Worse. It Is More Insidious.”).
  http://nad60.from-bulgaria.eu/index.php/bg/allcategories-bg-bg/29-2019-02-16-19-18-30/294-2021-04-07-08-54-13

  ОтговорИзтриване
 2. Няма краварите да ни пренаписват историята.Прибирай се кошарата си тука не ни трябваш .

  ОтговорИзтриване
 3. Ние суверенна държава ли сме или колония на САЩ?????

  ОтговорИзтриване
 4. Не може и не трябва да се изтрива историята. Аз помня социализма, беше хубаво и беше България.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Абсолютно съм съгласна.Аз също помня социализма.Тогава беше сигурен живота и спокоен,имаше работа за всеки,който искаше да работи.

   Изтриване
 5. Не може и не трябва да се изтрива Историята на Българската държава.Що за Българи сме?!

  ОтговорИзтриване
 6. Перото е по силно от парите и меча.

  ОтговорИзтриване
 7. Перото е по силно от парите и меча.

  ОтговорИзтриване
 8. За свободата на Словото НЕ МОЖЕ да има граници! Особено за мислещия човек... Не можеш да се месиш там, където не ти е работата!

  ОтговорИзтриване
 9. Живях 42 години във времето на социализма в моята Родина,които са златен период в историята на България Щастлив съм ,че съм живял свободно и щастливо!
  Моля безродната палестинска на служба в САЩ да не ми дава тон в живота! ЯНКИ ГОУ ХОУМ!!!

  ОтговорИзтриване
 10. 31 години живях е социализма.Получих образование за каквото сега не може и да се мисли /твърдя го, защото съм част от, образователната система/, младежките ми години бяха в соца, в семейството ми е имало моменти на сблъсък със системата /дядо ми беше белогвардеец/, родителите ми не бяха членове на БКП, но въпреки това живеехме щастливо.Не съм апологет на социалистическия модел, но съм категорично против да се отрича цял един исторически период за България. А що се отнася до г-жа Мустафа, би било добре да се идентифицира национално, а не да се меси в историята на суверенна държава - това е абсолютно недопустимо!

  ОтговорИзтриване
 11. Позор за България такъв урунгел да дава акъл! Позор!

  ОтговорИзтриване
 12. Мисля за всички здравомилещи е ясно какво си случва сега. За тези живели в соц-а, няма нужда от обяснения. Важното е подрастващите и по - младите да са добре осведомени, за да няма подмяна на истини, ценности и манипулации. Аз съм за България на българите. Да защитаваме нашето производство, нашата култура нашите ценности. Никой не мисли за нас българите и нашата държава, каквато и да е тя, наша е и трябва да я запазим с цената на всичко.

  ОтговорИзтриване
 13. Не флиртува с народа ни, говорейки на "развален" български език, език свещен. И с какво с твоя немощен и с деменция господар си позволявате да нарушавате суверенитета и преиначавате историята на една вековна държава. Свиквайте, че вече не сте господари на Света,налагащи своя ред, норми и псевдо демокрация. До вчера имахте робство, Куклусклан, а расизма ви не е спрял, готови сте да изпратите на заколение, в т. ч. собствения си народ като дрънчите с оръжие. Чий интереси и какъв го търсите в Черно море, обградено с натовска държави. Тръгвайте си с добро, проявете благоразумие.

  ОтговорИзтриване
 14. Тая госпожа няма ли да спре да се меси в нашите работи?

  ОтговорИзтриване
 15. Работа за ВСИЧКИ! Включително ЦИГАНИТЕ и им се осигуряваха БЕЗПЛАТНО ЖИЛИЩА, ОБРАЗОВАНИЕ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ! В предприятията всеки месец се провеждаха производствени събрания с трудовия колектив с доклад и отчет на директора за производството, приходите и разходите и всякакви други въпроси от производството, охрана на труда, битови, столова, почивни станции и даже тържества. На тези събрания ВСЕКИ ОТ ПРИСЪСТВАЩИТЕ, без разлика българин или циганин имаше право да поставя на директора въпроси и изисквания за решаване проблеми с производството, които директорът трябваше да реши и да се отчете на следващото събрание. БЕЗРАБОТИЦА О! Напускането на предприятието само с предизвестие от един месец!Директорът не можеше да освободи по никакъв начин работник без изричното съгласие на ПРОФКОМИТЕТА! Освободен от работа в едно предприятие, ВЕДНАГА същия ден може да започне работа във всяко друго, което желае! Предприятията осигуряваха ведомствени жилища на нуждаещите се работещи при тях работници с цялото им семейство. НЕ СЛУЧАЙНО БЪЛГАРИЯ СЕ НАРИЧАШЕ НАРОДНА РЕПУБЛИКА! ПЪРВАТА ГРИЖА НА ПРЕВРАТАДЖИИТЕ КЪМ РАЗГРАБВАНЕТО С ПРИВАТИЗАЦИЯ/американска ДУМА ЗА СОБСТВЕНОСТ/ БЕШЕ ДА ЛИКВИДИРАТ И ЗАЛИЧАТ НАЙ-ГЛАВНАТА ОТГОВОРНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ГРИЖАТА ЗА НАРОДА, КАТО ПРЕМАХНАТ ТОВА ОТ ОЗНАЧЕНИЕТО НА НАРИЦАНИЕТО И': "НАРОДНА"!

  ОтговорИзтриване
 16. ПРЕДИ ПРОМЕНИТЕ ОТ 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА ПОСОЛСТВОТО НА САЩ НЕ СМЕЕШЕ ДА НАПРАВИ ЕДНА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, А СЕГА НИ НАБИВАТ В ГЛАВИТЕ ПРАВОТИ, КОЙТО ТЕ НЕ ИЗПЪЛНЯВАТВ САЩ ! НА БЪЛГАРИЯ НЕ СА НУЖСИ НРАВОУЧЕНИЯ И ГПРАБЕЖИ ДАТО СЕ ПРАВЯТ ОТ САЩ НА ПРАКТИКА. - СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА - 20 АПРИЛ 2021 ГОДИНИ !

  ОтговорИзтриване
 17. ДВРУГАРКО ПОСЛАНИЧКА ХЕРО МУСТАФА, ТИ СИ ИРАКЧАНКА, НЕ Е ЛИ ПО-ХУБАВО ДА ОТИДЕШ В ИРАК,ТЯ СЕГА Е СВОБОДНА СЛЕД ВОЙНАТА НА САЩ И ВЕЛИКА БРИТАНИЯ С НАТО И ДА ПОМАГАШ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ИРАК И ДА ВЪРНЕШ РАЗГРАБЕНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ! - СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ВРАЦА

  ОтговорИзтриване
 18. Ако ограничим свободата на словото заради това, че са вложени огромни средства, за да бъде то заглушено, за каква свобода говорим тогава?

  ОтговорИзтриване
 19. За американската?
  Крият се зад своята Конституция, а никой даже не споменава, че никъде в нея не е упоменато дори, че американската демокрация може и трябва да се налага с оръжие там, където не ни приемат, но ние имаме своите интереси. Хайде оправете си демокрацията в собствения дом и чак тогава... Не, дори не и тогава!
  Да се бъркате във вътрешните работи на суверенна държава, създадена, съществуваща, утвърдена векове преди Вашата, моля, това е наглост преминаваща всякакви граници!
  Не може и не бива САЩ да бъдат
  представлявани от толкова ограничен и неуважаващ ни човек!

  ОтговорИзтриване
 20. Права е г Мустафа,колониалните държави нямат история,тя е такава каквато наредят!и мърдане няма ,ако не слушат следва ембарго,инфлация срив на банките и глад,бунтове


  ОтговорИзтриване
 21. Народ без история е никой. Нека не ни казва Мустафата как да си пишем историята, защото заради техния план"Ран"и "приятелски съвети" сме с унищожена армия, икономика, селско стопанство, промишленост.Сега се опитват и да унищожат населението на земята с разпространението на тази зараза наречена коронавирус.Не искаме да ни

  ОтговорИзтриване
 22. Аз съм солидарна с всички , които коментират и изказват мнението си през отношение на г-жа Мустафа. Нека си гледа нейните съотечественици, нейната държава и да не се намесвай в нашите държавни работи, да използва времето си за друго: - да научи добре българският език, за да и стане ясно, че не е нужно тя да се намесваш!!

  ОтговорИзтриване
 23. Тази гъска къде се намира. Държавата България е на повече от 1300 години и е била империя. Не може една 250-300 годишна държава да ни диктува какво да уважаваме и четем. Това да не е американска демокрация? Да си затваря устата и марш през океана заедно с атлантическите наши слагачи, начело с големия българин Соломон Паси. Какъв дипломат е Мустафата? Не знае как да се държи в обществото! Явно не си е доучила по "международни отношения"...

  ОтговорИзтриване
 24. "Свободата на словото си има граници...", каза Мустафа. Словестно и не само ще публикувате само това което ние ви определим! Ха,ха,ха!

  ОтговорИзтриване
 25. Тази "американска гражданка"с произход от Ирак , а по народност кюрд , няма какво друго да каже, освен да води политика, продиктувана от господарите ѝ , при които е на хранилка.Хич да не ни се прави на много важна, САЩ е една емигрантска държава с 200 годишна история, сбироточ от всякакви народности.Те може и да не знаят що е патриотизъм, но нека да не ни учат как се отстояват национални ценности.Ние може да сме бедни, но обичаме историята си.Българските интелектуалци да не си мълчат, ами да дадат отпор на такава нагла намеса в националната ни култура.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...