Българска фондация на Демократите поиска спиране на книга, която хвали Тодор Живков и Русия...

Фондация "Демократи за Български прогрес" поиска от Министерството на Културата, да спре и изземе авансово предстояща да излезе книга за годините след 1944 г.

Това е новият роман на автора на бестселъри Добри Божилов - "Девети". Книгата се отнася до ранния социализъм, и от месеци около нея тече гореща дискусия из социалните мрежи. Причина за това е, че соцът се представя в положителне светлина, вкл. ролята на СССР в него.

Това нарушава 30 годишни последователни усилия да се охули предната система, като се показват единствено негативните и страни, които са 1% от цялото съдържание. А позитивите, които са 99%, се крият.

Да припомним - при соца "Слънчев Бряг" бе не бетонно чудовище, страхотен еко-курорт. България имаше 6 ядрени реактора и повече от 10 хиляди мощни индустриални предприятия. Тя хранеше целия Източен Блок със селското си стопанство, докато сега - внасяме 80% от храните си. Разполагахме със 120 хилядна добре въоръжена и обучена армия. Имахме превъзходни болници и университети, а българските деца печелеха олимпиади по света. През 1989 г., на върха на социализма, българите бяха определени като втората най-интелигентна нация в света - единствено след Израел.

В "Девети" се проследяват съдбите на хора от различни социални класи, и се вижда как социализмът е променил живота им. Герой е и Тодор Живков - в периода преди да стане генерален секретар - докато се издига по стълбицата. Тато е представен изключително позитивно.

Книгата е вълнуващ трилър с много обрати и неочаквани моменти - подобно на предните творби на автора.

Божилов разрушава тежка догма, и тъй като е много популярен, има шанс романът да се превърне в бестселър (подобно на "Задругата" и "Заветът"). Това тревожи неолиберално-антикомунистическите среди.

"Със свободата на словото не следва да се злоупотребява, защото в противен случай може да се унищожи самата демокрация, и да загубим свободата на словото. Някои "опасни" послания следва да се спират навреме, преди да са станали разрушителни." - пишат от НПО-то до министъра.

Въпросната фондация е клон на Демократическата партия в България. Тя получаваше сериозни грантове, дори когато Доналд Тръмп беше президент. Защото Демократите си имат приходи от корпорации и дарители, които реално разполагат с повече пари от Американското правителство.

На теория, Министерството на културата не може да спира книги. Поне по буквата на закона, у нас има свобода на словото. Но то такава имаше и в САЩ, а се видя колко лесно може да се въведе цензура.

Засега книгата не е спряна. Може да се поръча през сайта на Издателството - ТУК...


Г.Н.

(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)