Няма да има война на Байдън с Русия... Ще има капитулация пред Китай, зелени безумия и здравна реформа Обама-2

 

Означава ли евентуална победа на Байдън нови войни?
Според мен - не. Или ако има такива, те няма да ни засегнат.


Война с Русия е немислима, това е напразна паника. Да припомня, че преди Тръмп, Обама също не се осмели да удари по Русия или сериозно по Башар Асад в Сирия. А там войната вече приключи. Американските войски са изтеглени.
Война в Украйна също не е вероятна. Донбас е твърде близо до Русия, подобен сблъсък, ако се наложи, ще бъде решен за дни от самата Русия.
Война в Източна Европа е невъзможна. Тук Русия практически вече няма позиции, нито се стреми към нещо. Единствено Сърбия и е съюзник, но тя няма за какво да воюва. Косово вече изгубено.
Война в Афганистан и сега има, и САЩ я губят. Лека полека талибаните печелят този нов Виетнам.
Война със Северна Корея или Китай също е безсмислица. Това са ядрени държави.
Реално има само 2 възможни места за война - Иран и Либия. В Либия обаче най-вероятно Русия и САЩ ще са от едната страна, както горе-долу е станало сега. А Турция - от другата.
Иран е най-сериозният риск от нова война. Но той е достатъчно далеч от нас, помежду ни е Турция. Не е ясно обаче изобщо някой ще се осмели ли да нападне подобна мощна държава. И Байдън, и тия около него, са наясно със ситуацията.

Байдън най-вероятно ще се фокусира не във външната, а във вътрешната политика. Има да рестартира здравна реформа на Обама. Има да преразглежда протекционистичната политика на Тръмп. Може би да отвори пазарите, и да бъде потупан по рамото от Китай. Може да се захванат с реформи и на Върховния съд. И почти сигурно ще се набутат обратно в климатичните споразумения, с което ще подсекат още Американската икономика.
Най-вероятно дори политиката към Русия ще омекне. Те ползваха Русия като плашило, за да клатят Тръмп. Но реално те самите имаха много по-мека политика. Меркел чака Байдън, с който ще изчезне рискът от търговска война с ЕС. А също - вероятно ще паднат санкциите срещу руските проекти, което е от изгода на Германия. Ако имаше риск за обратното, Европа нямаше да се надява на Байдън.
Много е важно и кой точно ще управлява. Вкл. коя част от Републиканската партия. На Байдън очевидно му позволиха да фалшифицира изборите, и това става с мълчаливото съгласие на републиканците. Те предадоха Тръмп. Сега вероятно ще получат постове - държавен секретар, Пентагон и пр. Това и преди се е случвало - президент от една партия назначава в кабинета хора от другата. Трябва да видим кабинета, и тогава всичко ще стане ясно. Аз лично очаквам доста републикански предатели вътре... 

 

Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

06.11.2020