Агроминистерството ще избива дивеч с отрова и експлозиви

 

Агроминистерството се готви да избива дивеч с отровни примамки, електрошокови устройства, капани и експлозиви. Скандалните прийоми са заложени в поправки на Закона за лова и опазване на дивеча, алармираха от българския офис на международната неправителствената организация "Четири лапи". Мотивът на ведомството на Десислава Танева е недопускане на Африканска чума по свинете, чиито главен преносител са дивите свине.
В детайли, поправките предвиждат занапред при усложнена обстановка, т.е. при наличие на огнища на болестта, служители на Министерство на земеделието, МВР и Министерство на отбраната, както и на държавните предприятия за управление на горските територии, да могат да извършват ликвидиране на дивеч при употреба на всякакви забранени в момента от закона средства.
"Отровните и упойващи вещества биха могли да бъдат погълнати от всички диви животни, включително защитени и застрашени видове, а също така и от домашни любимци и селскостопански животни. С времето отровните вещества проникват в почвата, а от там, освен че отравят подпочвените води, се натрупват в растенията, доста от които хора и животни използват като хранителни източници", коментира д-р Венцеслава Тасева-Соколова, директор на "Четири лапи" за България
Тя добавя, че експлозивите, освен че са изключително опасни и употребата им би могла да унищожи цели местообитания, биха могли да предизвикат горски пожари и да нанесат щети за милиони.
От "Четири лапи" посочват още, че мотивите на министерството са несъстоятелни и противоречат на действащото ветеринарномедицинско законодателство, както и на законите на Европейския съюз. Оттам напомнят, че България е поела ангажименти пред ЕК и Международното бюро по епизоотиите за изготвянето на стратегии за справяне с всяко едно заразно заболяване по животните с конкретни стъпки и мерки, които не включват по никакъв начин поголовно избиване на животни без доказано наличие на заболяването.

От международната организация добавят, че предложените промени издават неспособност на изпълнителната власт да се справи с навлизането на заболявания като африканската чума по свинете и в желанието си да намерят бързо решение на проблема са склонни да изложат на риск уникалното разнообразие от животински и растителни видове у нас.
От "Четири лапи" припомнят, че според редица проучвания и доклади, една от основните причини за разпространението на АЧС е неспазването на елементарни правила за хигиена и биосигурност по време на лов и призовават Министерство на земеделието, храните и горите вместо да създава предпоставки за възникване на бедствия и инциденти, да насочи усилията си в посока на ограмотяване и контрол на българските ловци.
Ще се стреля и по животни без симптоми
С друга поправка в закона се регламентира и провеждането на санитарен отстрел на дивеч, дори и когато животните нямат симптоми на болест. В момента, съгласно закона, се допуска само извършването на санитарен отстрел, за "болни, наранени и недъгави животни". Основна цел на поправките е намаляване на популацията на дивата свиня до 3-5 броя на 1000 дка, защото този тип дивеч се явява "резервоар" на вируса. "Съгласно данните за дивеча през 2020 г. е отчетен пролетен запас на дивата свиня в размер на 50 460 бр.", пише още в мотивите.
"При вируса на африканската чума по свинете (АЧС) болните животни в дълъг период от време не проявяват външни симптоми на болестта, поради което действащата разпоредба не кореспондира в пълна степен с необходимостта, вкл. и за редуциране на популацията на дивата свиня", уточняват от агроведомството.
Ще се опрощават и вноски от ловни концесии
Както Mediapool писа поправките предвиждат и щедрост към концесионерите в държавните дивечовъдни участъци. Ведомството на Десислава Танева готви преференции към частници и ловни сдружения, взели на концесия за 15 години държавни дивечовъдни стопанства, за да имат "стимул" да изпълняват мерки срещу чумата по дивите прасета. Бонусът предвижда да се намалява до една годишна вноска банковата гаранция, която се изисква за ползване на стопанството.
В момента законът посочва, че гаранцията за изпълнение на договора е в размер на три годишни вноски за стопанисване на дивеча.

Източник: Медиапул