Бойко се заразил от книга, подарена му на прием, установи разследването... Спират всички бройки, забраняват я в книжарниците...

Правителството постави под 180-дневна карантина новоизлязла книга, която изглежда е винова за заразяването на премиера с корона-вирус.. Става дума за "Заветът" на Добри Божилов. Тя била подарена на Борисов по време на прием на културни дейци, 3 дни преди да се установи, че е Ковид-19 позитивен.
Извършено е дълбоко разследване от ДАНС и Прокуратурата, и е установено наличие на вируса точно по тази книга, и по никоя друга от подарените му.
"Независимо, че премиерът не е чел книгата, тя може да го зарази. Затова, за да предотвратим други хора да пострадат, спираме целия тираж на това издание", обяви министърът на здравеопазването.
Аргументът на Министерството е, че книгата е предмет, който може да пренася вируси, и трябва да се защитят гражданите. Странна обаче е карантината на една единствена книга, и на никоя друга. Няма карантина и над ред други предмети и вещи, които по същата логика биха били опасни.
Най-вероятната причина е горчивият опит на властта от предната книга на Божилов - "Задругата", която стана бестселър миналата година. Тогава се правеха какви ли не опити да се спре, но като цяло, тя стигна до читателите.
Този път, корона-вирусът им дойде като идеално решение на управниците. Сега официалното обяснение е, че "книгата е много търсена", и може да мине през "много ръце за кратко време". Т.е. излиза, че успехът на една книга, и това че читателите я търсят, е причина да бъде ограничена.
Всъщност, точно това е и истинската причина - но не заради вируса, а защото не изнася на властта, робуваща на неолиберални и атлантически ценности, мултикултурализъм и омраза към патриотизма. "Заветът" е силно патриотична книга, точно каквато беше и "Задругата".
Спирането не засяга натрупаните складови наличности при търговците. Заради големия очакван интерес, няколко хиляди бройки са вече раздадени и се продават - основно по Интернет, но и през някои от малкото отворени книжарници. Т.е. до изчерпване на тези запаси, можете да си купите книгата. Правителството не може да обиколи всички складове.
Странно е и защо карантината е толкова дълга. Инкубационният период на вируса е 14 дни. А времето, през което той оцелява върху различни повърхности е различно. Върху картон например е 24 часа. Но дори да допуснем по-дългото оцеляване, защото корицата е гладка, а върху гладка повърхност се оцелява повече, то над 72 часа едва ли може да остане активна заразата.
30 дни "карантина" е чиста цензура на неудобно четиво.
Потърсихме за коментар писателя. Той отговори кратко:
"Провокации имаше и при "Задругата", но тя успя да се превърне в бестселър. На правителство, което не обича да чете, книгите винаги ще му бъдат враг. Но за хората, те са приятел. "Заветът" ще се справи, въпреки пречките..."
Самата книга е продължение на първата, но от друга гледна точка, и с други основни герои, и това я прави възможна да се чете и самостоятелно. Първите отзиви са, че не отстъпва на "Задругата", дори може би я задминава...
В момента повечето книжарници са затворени. Ако откриете отворена, ще ви я предложат.
Може да се поръча и през Интернет, където вървят основните продажби:
Orange
Ozone
Сиела
BookPoint
dBooks

27.10.2020
(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)