Готвят промяна: Карантината няма да важи еднакво за всички длъжности в България, защото така обществото може да спре да функционира

Правилото за карантина при контакт със заразен няма да важи за всички длъжности в България, защото така има риск почти всички да бъдат затворени и да няма как да функционира обществото изобщо.
Заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов ще се наложи заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен с коронавирус да бъде променена.
Това стана ясно от думите на главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред „Свободна Европа“. Той самият също е под карантина заради контактите си с премиера, който е с COVID-19.

От Министерството на здравеопазването са категорични, че отрицателният резултат от PCR тест отчита само моментното състояние на лицето, без обаче да е основание за преустановяване на карантината или намаляване на нейния срок.
Това потвърди и доц. Кунчев. Според него обаче заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности, които са изключения, за които ще е възможно изолацията да бъде отменена.
Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това, подчерта експертът. Той поясни, че по тази причина в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде свалена.
„Представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?„, мотивира се доц. Кунчев.
Според него подобен подход е логичен, но тъй като заповедта е написана без изключения, на практика в момента тя се нарушава и така „хората се дразнят“.
По негови думи, за да няма такова дразнение, трябва ясно да бъде описано при какви длъжности и в какви ситуации тази заповед може да бъде отменяна.