Триумфът на ГЕРБ: Преподавател в СУ със заплата по-малка от касиерка в супермаркет...

Част от преподавателите в Софийския университет получават чисто възнаграждение с всички добавки, което е по-малко от заплатата на касиер в супермаркет. Проблемът със заплатите в най-стария и най-голям университет у нас съществува от повече от 30 години, призна в интервю за бТВ ректорът проф. Анастас Герджиков.

По данни на университета, представени от телевизията, средната чиста заплата на професор в СУ с всички добавки за прослужено време, за участие в магистърски програми и т. н. е в размер на 1831 лв.

Основната брутна заплата на професор е 1200 лв. (чисто 931 лв.), но с добавките тя възлиза на 2360 лв. бруто (1831 лв. чисто).
Доцент в университета получава основна заплата бруто 1080 лв. (чисти 838 лв.), но с всички добавки брутното възнаграждение скача на 1865 лв. (чисти 1447 лв.).
Още по-ниски са възнагражденията на младите кадри.
Главен асистент в СУ – позиция, за която се изисква докторска степен, е с основна заплата бруто 950 лв. (чисти 737 лв.), които с добавките правят средна брутна заплата – 1460 лв. (чисти 1132 лв.).
Най-ниската преподавателска позиция – асистент, върви с основна заплата бруто 920 лв. (чисти 713 лв.), като с добавките средна брутна заплата достига 1110 лв. (чисти 864 лв.).
За сравнение, нивата са по-ниски от възнагражденията на касиери в супермаркети, някои от които получават 1200-1300 лв.
По думите на Анастас Герджиков университетът е наясно с проблема. Всяка година възнагражденията се увеличават, но трудно може да се навакса изоставането, трупано през целия преход.

"През 90-те години всички бяхме принудени да работим поне на три места. Сега, дори заплатите да са се увеличили малко, те са крайно недостатъчни и съм сигурен, че всички колеги работят и нещо друго", каза той.
Проф. Герждиков каза, че са водени разговори с финансовия министър Кирил Ананиев, който е изразил готовност да се отделят средства – най-вероятно над 50 млн. лв., за да се осигури заплата на асистент, която да е поне равна на учителската, а оттам нататък увеличение и за всички останали длъжности. Именно 50 млн. лв. в Бюджет 2021 бяха обещани и от премиера Бойко Борисов за вдигане на заплатите на преподавателите в университетите.
В края на септември Герджиков обясни, че 50 милиона ще са достатъчни за ръст на заплатите на академичния състав с 30-40% догодина. "Като цяло това е най-голямото еднократно увеличение на бюджета за висше образование от 30 години и в същото време най-голямото увеличение на заплатите от 30 години насам във висшето образование", посочи тогава ректорът.
Ректорът призна, че има хора, които са назначени на няколко позиции в администрацията на СУ и обясни каква заплата получава самият той и как се формира.
"Професорската ми заплата е 1200 лв. Брутната заплата се формира от основната и допълнителните възнаграждения. Основните допълнителни възнаграждения са трудов стаж, докторска степен и допълнителни дейности. В моя случай към тези 1200 лв. се прибавят 300-400 лв. заради трудовия стаж, 400-500 лв. заради докторската степен и 920 лв. заради това, че съм ректор. По този начин брутната ми заплата става около 2700 лв. Има 150 преподаватели, които получават по-високи заплати от мен. В администрацията също има хора, които получават повече от мен", поясни Герджиков.

Източник: Медиапул