Държавата се включи в конспирациите: Проф. Балтов: Този вирус е тунингован, има някакъв лабораторен принос

 Този вирус не е прост грип, той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията. За мен това е един тунингован вирус, има някакъв лабораторен принос към него, каза проф. Балтов.

Проф. Балтов: Този вирус е тунингован, има някакъв лабораторен принос към него
В момента "Пирогов" е със запълнен капацитет за COVID болни и не може да приема повече пациенти. Това разкри директорът на спешната болница проф. Асен Балтов пред Нова телевизия. Ситуацията е такава от 4 дни, уведомено е РЗИ.
Двойно е увеличението на болните от коронавирус в "Пирогов" в рамките на последната седмица - вече са 68 души. От тях 4-ма в реанимация са в тежко състояние и интубирани, останалите се лекуват в COVID отделението.
Това е максимално изпълнения капацитет на "Пирогов", изключения правят няколко легла в реанимацията, които пазим за тежки случаи, обясни проф. Балтов. Имало запазени и 10 легла за деца.
За момента не можем да приемаме повече пациенти, ако не се наложат нови мерки, които да изискат от нас да увеличим леглата, обясни професорът. Но напомни, че "Пирогов" обслужва травматологично и за други заболявания цяла България.
Въпреки това продължаваме да приемаме болни, защото всеки ден изписваме оздравели, максималният срок за престой в болницата е 14 дни, обясни той.
Лекари за работа в тези отделения има, макар желаещите да не са много, но всички са изключително уморени.

Има легла в София, болниците са много. Капацитетът се обявява на етапи, има готови легла, но не са включени всички в действие, успокои проф. Балтов. Според него предстои да се разкрият още легла за COVID болни във всички болници. Не мога да си представя как една болница със 700 легла ще отвори само 10 за лечение на COVID, допълни той.

По-скоро съм неспокоен от това как колегите ми работят. Последните два месеца всички бяха спокойни и се отпуснаха, че опасността е отминала, но вижте какво се случва, предупреди професорът. И обясни, че освен тези, които са доказано положителни, има много, които не могат да бъдат хванати с тестовете и те са опасни и за хората около себе си, и за всички, които работят в болниците.
Балтов честити празника на медиците и обяви, че те са героите на новото време.
Колегите в COVID отделенията са много по-добре защитени, докато останалите колеги, които работят във всички други части и отделения на болниците, за съжаление, са се поотпуснали и не взимат всички необходими мерки, коментира проф. Балтов.
Той напомни, че пред "Пирогов" има фургон, където се взимат проби на съмнителни хора. Може би ще се направят два. Трябвало да има подобно разделение при всички болници.
Според него не е необходимо да има по-строги мерки, а хората трябва да имат самоконтрол, за да се запази здравето на всички. Важно било да се вземат и мерки локално, по места, където има повече заразени и рискове.
Този вирус не е прост грип, той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията. За мен това е един тунингован вирус, има някакъв лабораторен принос към него, каза проф. Балтов.

Източници: Нова тв, "24 часа"

 

П.П. Подобно включване на директора на най-важната болница в конспиратвните теории навежда на мисълта, че конспирацията се превръща в държавна политика.