Заев поиска спиране на 2 български книги - обиждали "македонската история и народ"...

Македонският премиер Зоран Заев поиска от Бойко Борисов да спре, и изтегли от обращение 2 книги, които според него "преиначават историята" и оскърбяват "македонския идентитет".

Става дума за "Задругата" и "Заветът" от Добри Божилов, които са едни от най-продаваните бестселъри през 2019 и 2020 г.

Книгите се отнасят до тайна българска организация, съществувала по време на турското робство, закриляла народа и помагала му да премине пред тъмните времена. Тази организация е съществувала в цяла поробена България, вкл. в Македония, което е ясно обозначено с част от сюжета. Включително - посочени са съществуващи и до днес исторически източници.

Творбите са с изключителен патриотичен заряд и много хора се чувстват вдъхновени, след като ги прочетат, казват "горди сме, че сме българи". Отзивите като цяло, са силно положителни - както на критиката, така и на масовата публика. Очакват се и продължения - с трета и четвърта книга.

"Пореден български писател внушава, че македонците са българи, и насърчава шовинизма и национализма. Македония се стреми към ЕС, а такива лъжовни автори подработват общественото мнение и притискат правителството да наложи вето на преговорите ни." - коментира Заев. В самата Македония в момента тече истерична кампания, след като местните не могат да преглътнат, че Гоце Делчев е бил българин (по собственото му самоопределение), и настояват той да остане македонец.

Според наблюдатели, ако Скопие признае Делчев за българин, това ще е официален крах на македонизма. Затова едва ли ще се случи.

От Обединените патриоти - като коалиционен партньор, настояват Борисов да спре преговорите на македонците за присъединяване към ЕС, докато смесената комисия не постигне реален резултат. До момента тя единствено безсмислено се събира, за да констатира, че нищо няма да направи.

Авторът на двете книги Добри Божилов прие с ирония случващото се. "Не изключвам след някоя друга година да ме обявят и мен за македонец, а сагата за "Задругата" - за македонско творчество. Тогава ще стана не забранен, а много почитан в тази държава. Това вече се случи на Димитър Талев и на Братя Миладинови" - каза той пред наш репортер.

"Задругата" е най-продавания исторически роман в България през 2019 г., а продължението му "Заветът" повтаря този резултат за 2020.

Засега официален отговор от българското правителство няма. В рамките на ЕС има гарантирана свобода на словото, и поне на теория, книги не могат да се спират.

"Задругата" и "Заветът" все още могат да се намерят в основните книжарници и в Интернет:

Orange


28.10.2020

 
(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)