Като благодарност за 200 нарязани МИГ-23, САЩ ни подаряват 2 бракувани Ф-16... :)


 

Американските ВВС възнамеряват да дарят безплатно два изведени от експлоатация изтребител-бомбардировачи F-16 на българските ВВС, съобщи 24 часа.
„Посолството на САЩ има удоволствието да съобщи, че ВВС на САЩ възнамерява да прехвърли два изхвърлени от експлоатация самолета F-16 на българските ВВС веднага щом получат одобрението на Конгреса на САЩ.
По искане на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени в съответствие с програмата „Трансфер на излишни военни продукти в чужди държави“ за запознаване с оборудването и обучението на техническия персонал на българските ВВС “ /и за игра на децата - ПИ/, - цитира изявлението на американската дипломатическа мисия в София ТАСС .


Американското посолство поясни, че бойците ще бъдат дарени във връзка със закупуването от България на осем самолета F-16 Block 70 от Lockheed Martin.
Припомняме, че през юли 2019 г. българското правителство одобри проект на споразумение със САЩ за закупуването на осем изтребителя F-16 от Lockheed Martin. По-късно обаче президентът на България Румен Радев наложи вето върху закупуването на изтребители F-16 от САЩ.
Припомняме, България наряза близо 200 стари самолета Миг-21 и Миг-23, по заповед на САЩ, за да влезем в НАТО.