Бойко излъга като "цu****н" - удължава извънредното положение с 2 месеца, под предлог, че го отменя...

"Заветът"  от Добри Божилов
В пореден екстремно циничен опит да се окопае във властта, Бойко Борисов реши брутално да наруши Конституцията като де факто въведе "вечно" извънредно положение, под предлог, че премахва самото положение.
Типично за него, нали? Докато краде и плячкосва държавата години наред, той го представя като "борба с корупцията". Бойко е уникален патологичен лъжец, а бедата е, че обществото, или поне известна значима част от него, му се "връзва".
Какво виждаме в новия законопроект, който трябва да "замени" извънредното положение?
Виждаме напълно противоконституционен текст, според който дори не парламентът, а министърът на здравеопазването, ще могат да обявяват фактическо извънредно положение. То ще се нарича "извънредна епидемична обстановка". След което ще поражда абсолютно същите, и дори по-големи, права за ограничаване на гражданите.
Т.е. вече дори няма да трябва през Парламента да минават. Направо Бойко, чрез министъра на здравеопазването, ще въвежда фактическо извънредно положение.
Това е грубо нарушение на Конституцията, според която единствено Президентът и Парламентът могат да обявяват извънредно положение. Нарушение е и на чл.57, ал.3 от Основния закон, който казва:
(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.
Т.е. всякакви КПП-та, въдворявания в дома, карантинни мерки и пр.  - всичко това може да се въвежда само при активно ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ. А такова положение може да обявава само НС, а ако не е свикано - Президентът.
Сега Бойко измисля нова формулировка, която ще въвежда министърът на здравеопазването, и ще му дава същите права.
Това е фактическо премахване на Парламента.
Подобен текст трябва мигновено да падне в Конституционния съд, но нали всички знаем, че той е под контрола на Диктатора.
Не по-малка е гаврата с формалната отмяна на извънредното положение. То уж пада, но мерките в закона за него се удължават с два месеца. Т.е. Бойко лъже "като циганин", че премахва извънредното положение, а фактически го удължава с 2 месеца.
Подобна разпоредба също трябва да падне в КС, защото влиза в противоречие с Конституцията. Излиза, че някакви ограничителни мерки ще действат, след като положението е изтекло.
От всичко посочено следват много резултати, свързани с установяването на Диктатура. Най-непосредственият е, че просто протестите срещу правителството на Диктатора, ще бъдат забранени безсрочно. Това е "противоепидемична мярка", която очевидно остава не само в рамките на 2-та месеца, но ще може да бъде подновена с обикновена заповед на Ананиев. Никой не може да протестира срещу Бойко Борисов, и това докато... Бойко Борисов реши.
Диктаторът обаче е изпуснал едно неизвестно в уравнението.
На народа му е дошло до гуша от него, и съвсем скоро може да е по улиците, независимо от всякакви заповеди и разпореждания, дадени от "джипа". И накрая ще екзекутира Диктатора като го хвърли под гумите на въпросния джип, който апропо е на народа, и може да се ползва вместо бесило...

Добри Божилов, писател
05.05.2020