За пръв път едър мафиот "проговаря" и посочва политици: С В.Горанов общувах лично, не съм се занимавал с дребните от Комисията по хазарта

"Заветът"  от Добри Божилов
Законът за хазарта е приет по предложение на Менда Стоянова.
Може ли една политическа сила да не знае какъв данъчен закон е приет по нейно предложение, попита Божков.
"Всичките ми контакти по този закон са били с Влади Горанов лично- има доказателства за това.
Законът не се тълкува, а се изпълнява - уловката е в правилата.
При едни правила данъкът е един, при други - данъкът е друг. Това е истината - каза още Божков. - Налагането на запори без актове е незаконно.
Те се отказаха от едни 500 млн. лева, които плащахме, за да измислят 700 млн. или 1 милиард. Тези въпроси предлагам да бъдат зададени на Бойко Борисов и на Горанов.
Контактите ни с Горанов бяха много чести, така че да бъде добър да си подаде оставката. Това са лични контакти, разговори по телефона, есемеси. Нали Горанов каза, че ще си подаде оставката, ако е контактувал с мен или е знаел (б.р. - за данъците, които плащат фирмите му).
Мога да ги дкажа тези контакти много лесно, това е въпрос за прокуратурата, като подам сигнал там. Досега не можех, понеже бях в затвора в Дубай. С Горанов обсъждахме много неща, но сега да не ги коментираме.
Той ме е запознавал с председателите на Комисията. Подготвям сигнал в момента - той ще е до всички институции и медии".
Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков обяви в ефира на bTV, че в момента се намира в Дубай и се чувства добре. Той допълни, че от края на месец януари се намира там. Срещу Божков има повдигнати 11 обвинения, сред които за изнудване, търговия с влияние и нерегламентирано притежание на културни ценности.
По думите му живее в апартамент под наем и няма собственост там. Бизнесменът обяви, че статутът му в арабската държава е на резидент. Прекарал е около 3 седмици в затвора „Ал Ахбар“.
Божков разказа, че няма никакви ограничения, разхожда се свободно по улиците и то без охрана. Допълни, че би имал притеснения за сигурността си, ако се върне в България. Той добави, че с Георги Попов (б.р. собственик на ФК „Левски“ и издирван от българската прокуратура) са заедно.
„Той е добре, вчера празнувахме имения му ден. Голяма компания бяхме. С наши познати, не бяха българи“, уточни Божков.
Бизнесменът посочи, че не се е срещал с представители на българските власти в Дубай, но най-вероятно е имало такива. Божков добави, че от българската прокуратура не са правили опити да се свържат с него. „Аз си вдигам телефона, не знам защо прокуратурата не се опита да се свърже с мен“, посочи той и загатна, че подготвя сигнал до държавните институции по темата.
Той обяви, че не е избягал от България, а е заминал по работа. Допълни, че заповедта за арест била издадена два дни след неговото заминава.
„Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума – не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти“, заяви бизнесменът.
"Предполагам че на властите в ОАЕ се оказва огромен натиск от българските власти, но тук е правова държава и има закони. България абсолютно не е правова държава, тя се управлява от хунта в момента. Докато ми се случи това не го вярвах, виждах разни неща, но не вярвах, че това е истина".
Това обяви по телефона пред bTV намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, който е обвинен за 11 престъпления от прокуратурата.
Хазартният бос обяви също така, че е имал много чести контакти с финансовия министър Владислав Горанов и го призова да си подаде оставката, защото Горанов обяви, че не е знаел нищо по въпроса за данъчното облагане на хазартните му фирми. Той добави, че има много доказателства за това, защото контактите са им били лични, по телефона и с есемеси.
Законът за хазарта е приет по предложение на Менда Стоянова. Може ли една политическа сила да не знае какъв данъчен закон е приет по нейно предложение, попта Божков.
"Всичките ми контакти по този закон са били с Влади Горанов лично- има доказателства за това. Законът не се тълкува, а се изпълнява - уловката е в правилата. При едни правила данъкът е един, при други - данъкът е друг. Това е истината - каза още Божков. - Налагането на запори без актове е незаконно. Те се отказаха от едни 500 млн. лева, които плащахме, за да измислят 700 млн. или 1 милиард. Тези въпроси предлагам да бъдат зададени на Бойко Борисов и на Горанов. Контактите ни с Горанов бяха много чести, така че да бъде добър да си подаде оставката. Това са лични контакти, разговори по телефона, есемеси. Нали Горанов каза, че ще си подаде оставката, ако е контактувал с мен или е знаел (б.р. - за данъците, които плащат фирмите му). Мога да ги дкажа тези контакти много лесно, това е въпрос за прокуратурата, като подам сигнал там. Досега не можех, понеже бях в затвора в Дубай. С Горанов обсъждахме много неща, но сега да не ги коментираме. Той ме е запознавал с председателите на Комисията. Подготвям сигнал в момента - той ще е до всички институции и медии".
Сега държавата действа като мутрите през 90-те години, заяви още Божков.
"Навремето мутрите какво правеха - има проблем, ще помагаме и плащаш. Почват да те пазят, после ти казват: "Дай част от бизнеса". Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри правят същото - вече бухалките не са вериги и прътове, а прокуратура, ДАНС, НАП. Знаете ли кое е общото между онези години и сега? Бойко Борисов - той беше и тогава, и сега. А различното е Пеевски. Той седи в сянка като паяк и дърпа конците. Да не би аз да съм назначавал Гешев за главен прокурор. Пулична тайна е кой го назначи", обяви Божков.
"Държат близките ми като заложници. Ако се върна само ще ми запушат устата и хората пак ще бъдат заложници. Има от какво да се страхувам. В държавата няма право и ще ми запушат устата. Аз нямам даже предявени обвинения, никой не ме е търсил. Назначили са ми служебни адвокати все едно съм социално слаб", натърти Божков.
Той обясни, че от януари е в Дубай и в момента живее в апартамент под наем там, като се придвижва съвсем свобовдно навсякъде из ОАЕ.
"Статутът ми е на резидент. В ареста прекарах около 2-3 седмици. Точно колко - не знам. И не в ареста, а в затвора. Нямах достъп до телефон, комуникация с външния свят, нямах затворнически номер, с една дума не съществувах. Дубайските власти ме освободиха, когато разбраха какви са нещата, а не както бяха представени от българските власти. Сега нямам никаквми ограничения от властите. Нямам охрана, от кого да се охранявам? С Георги Попов сме заедно, виждаме се с приятели от чужбина, които ни помагат с пари, защото сметките ми са запорирани. Ако обаче напуснем ОАЕ сигурно ще ни арестуват", разказа Божков.

ФК "Левски"
По тази тема той отново обвини Бойко Борисов.
"Аз бих направил за "Левски" всичко, за да върви добре. Както виждате, отново искат силово да действат: "Няма да помагаме, ако не се смени собствеността". Това какво значи?
"Левски" е АД. Да сте чували да има анжгажименти акционерите да издържат АД-тата си. Аз съм готов да дам акциите на всеки един, само да бъде спасен клубът. А кой унищожи "Левски" всички знаем. Благодаря на феновете за направеното по време на карантината (б.р. - за даренията от фенове за спасяване на отбора).
Борисов унищожи "Левски", защото унищожи компаниите, които издържаха клуба при грубо нарушние на закона. Какво каза той? "Дайте да да грабим акциите, после ще помогнем. Да е дал една стотинка Борисов за нещо? С парите на народа вика: "Аз дадох".
И как ще помогне? С кредит, че после да се връща. Или ще намери друг идиот да го издържа и после ще го подгони и него.Това е преса да отнемане на имущество, аз съм инвестирал в клуба 25 млн. за по-малко от година.
С акциите - бих ги продал на сериозни инвеститори или бих ги подари на феновете, или на който иска. Те не ми трябат, вече не мога да направя в тая ситуация за "Левски" нищо. Единственият начин е да се прегледа внимателно закона, да се отменят всички акции срещу мен и компаниите ми, които издържат "Левски", да почнат пак да го правят."
Божков обвини и председателя на Националния фенклуб на "сините" Степан Хиндлиян, че действа в угода на Бойко Борисов и работи срещу доброто на клуба.

Източници: бТВ, "Сега"