Професорът по право анулира всички прехвърляния на акции в България, за да спаси Бойко... Гротеската става пълна :)

"Заветът"  от Добри Божилов
В пореден опит за правен "плонж" за спасяване на премиера, се роди нова юридическа практика и тълкувания.
Водещият юрист, професор и автор на Търговския закон - Огнян Герджиков, категорично се отрече от думите си, че Бойко Борисов е собственик на ФК "Левски". Само преди дни, той каза, че е именно такъв, защото "джирото" е едностранна сделка и получателят не се пита. Той има възможност, разбира се, да направи обратно "джиро" и да върне акциите.
Сега обаче изведнъж се оказа нещо съвсем друго. "Като видях документите, се "плеснах" по челото, и си казах "Какви коментари правиш"... Това обясни професорът в бТВ, специално извикан да се покае, и да спаси премиера.
Според Герджиков, Бойко не е собственик, защото... "джирото не е джиро".
Джиро, според него, трябвало да се изпише на гърба на ценната книга, и като не стига място - да се долепят нови листа.
Това не е направено, а е писано на отделен лист. Т.е. "това не е джиро".
Обяснението е толкова абсурдно, че сигурно студентите по право на Герджиков се чудят какво да му казват на следващия изпит за джирата, защото в учебниците пише едно, а той твърди друго. Току-виж, скъсал ги, без да са виновни :)
Но студентите са малкия дерт. Големия е, че ако се приеме логиката на професора, то в момента собственик на "Левски", е... Тодор Батков.
Защото всички джира са направени по този начин, и ще излезе, че не само Бойко, но дори Г.Попов, Черепа, Христо Йовов и Спас Русев също не са били собственици. Всички те получават акциите с "алонж" към временното удостоверение, т.е. с отделен лист.
Да не говорим за стотици други акционерни дружества, ползващи същата практика.
Правната мисъл със сигурност се смее. А ако все пак върнем Батков в "Левски", то кръгът ще е затворен напълно - всичко започва от начало.
Защото то от там и започна :)

Добри Божилов, писател
17.05.2020