Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Божков: Ритон от иззетата ми колекция вече се продава на свободния пазар

"Заветът"  от Добри Божилов
Ритон от колекцията на Васил Божков вече се продава на свободния пазар, сезира сам бизнесменът в профила си във Фейсбук. 
Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия в Лондон.
Той е иззет от българските власти на 2 март т.г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример "е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите".
За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен прилага снимки на документа, с който е официализираната покупката на античния ритон на 3 април м.г.
От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43, а сумата за него е заплатена на два пъти.
Каква точно е била цената му не става ясно, тъй като числата са заличени.
Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. В него е описан ритон, изработен от сив метал, който е съставен от две части - рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява рогат бозайник. В протокола е отбелязано още, че върху ритона разследващите са завързали конец с бял етикет със идентификационен надпис.
Божков показва и свой чат от 19 май тази година, с който му се предлага да закупи същия предмет, изпратен на снимка. Имената на подателя са заличени. Бизнесменът твърди, че това е доказателство за думите му.
Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков бе иззета от прокуратурата през зимата, в хода на разследването срещу него. Тя бе съхранявана от неговата фондация "Тракия", която продължава опитите да я върне от държавата.
Ето какво написа Васил Божков във Фейсбук:
Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожковзапочна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата.
Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София.
Примерът, който ще ви дам с един от бъдещите експонати в музея е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.
Закупих този ритон от галерия в Лондон през април миналата година.
Иззет е незаконно на 2-ри март тази година. Вече знаете как е опакован и транспортиран.
Миналата седмица се появи на свободния пазар.
Оставям коментарите на отговорните.
Вчера Божков, отново във "Фейсбук" обясни, че сигналът му към ЮНЕСКО за изземването на колекцията е бил потулен от Постоянната делегация на България в ЮНЕСКО.
Прокуратурата повдигна 11 обвинения срещу Васил Божков, сред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са му повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Дубай.
В края на януари тази година министърът на културата обяви, че антиките от колекцията на Божков ще бъдат иззети и прибрани за съхранение в НИМ. В началото на февруари от пресслужбата на фондация "Тракия" вдигнаха тревога, че от сградата на “Московска” служители на прокуратурата изнасят безценни предмети в кашони. Министърът на култура отрече за кашоните.

Източник: Гласове