Бойко: Аз не съм мутра, Божков лъже...

"Заветът"  от Добри Божилов
„Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив – многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор.
Аз съм му казал – днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни“, коментира пред в. „Сега“ премиерът Бойко Борисов по повод интервюто на хазартния бос пред БТВ.
Премиерът не каза ще поиска ли оставката на Горанов.
По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, Борисов каза: „Какво сме му взели – завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта.“
Премиерът категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали. „Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси.
Това, че комисията не е спазвала закона… Всички вече са обвиняеми“, каза той. Борисов визира промените в закона за хазарта, направени през декември 2013 г., когато, случайно или не, депутатите пропускаха да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото.
Благодарение на това недоглеждане прословутите „талончета“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса. По това време управлява кабинетът на Пламен Орешарски с мнозинство от БСП и ДПС.
Борисов е бесен и от обвиненията, че се разпорежда в спорта. „Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което правя, е след искане за подкрепа на фенклубове. От кой ли не получавам такива искания, включително и от „Левски“. Всичко се случва пред очите на обществото, никога не съм го крил“, бе категоричен той.
„Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент“, добави Борисов. Сутринта Божков каза, че Борисов е общото между мутренските времена и сегашните.
„Сега“ зададе и въпроси на министъра на финансите Владислав Горанов – колко пъти се е виждал и колко пъти е разговарял с Васил Божков, вярно ли е, че лично е представил шефовете на комисията по хазарта на шефа на „Нове Холдинг“, и дали ще подаде оставка. От пресцентъра на МФ отговориха, че министърът ще направи изявление по тези въпроси пред журналисти в парламента. Там той ка:
Васил Божков е поредният богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите за своите защитни тези. Така министърът на финансите Владислав Горанов отговори от Народното събрание укриващия се в Обединените арабски емирства Васил Божков.
Финансовият министър призова бизнесмена да плати това, което дължи на държавата.
"Независимо от опита за внушения, аз нямам претенции към г-н Божков, освен за едно. През всичките години, през които той се е занимавал с хазартна дейност, той е плащал по-ниски такси. И в момента г-н Божков би могъл да заплати на държавата това, което не е заплатил навреме. Препоръчвам на всеки бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата да го направи и по този начин няма да изпада в неприятната ситуация да бъде преследван от наказателните власти", каза още Горанов.
„Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка. Аз не нося вина затова, че негови служители заедно с членове на Комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта", отсече Владислав Горанов.
„Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България. Ако той, както за мен странно се изрази, е получил подобна консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже, тогава аз ще понеса своята отговорност, не само политическа, заяви финансовият министър.
Когато избухна скандалът, Владислав Горанов обяви, че не е имал представа за поразиите в хазарта – въпреки че този бизнес е в неговия ресор и че той лично назначава председателя на Държавната комисия по хазарта.
„Ако се установи моя лична вина или компетентност по Закона за хазарта, отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност“, каза Горанов по повод на обвиненията на прокуратурата, че държавата е пропуснала да събере стотици милиони левове такси от двете популярни лотарии на Васил Божков.
Тактиката на министъра още в самото начало на скандала с частните лотарии е да се дистанцира от работата на комисията по хазарта и от упреците, че в продължение на години не е защитил интересите на бюджета. „Ако съм знаел, не бих допуснал“, каза той, старателно избягвайки думата „оставка“ .