Не забравяйте,че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените!

"Заветът" от Добри Божилов
Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. 
Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни.
Нека днес в този светъл за всеки българин празник, отдадем признателност към нашата армия.
Това заяви в своето слово по случай Деня на Българската армия президентът Румен Радев.
Румен Радев - президент: С единството на меч, дух и слово България успяваше в бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история.
И в най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на отечеството, преминала през безчет изпитания. Извоювала бляскави победи, изградила легендарни пълководци.
"Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест. Живеем във все по-неспокоен свят, в който сигурността и суверенитетът ще чертаят бъдещето на нацията", допълни държавният глава.
След десетилетия на експерименти, на съкращения и недоимък българската армия пое по дългоочаквания път на модернизацията. По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Съвременно въоръжение ни е крайно необходимо, но то трябва да се придобива при рационални и ясни критерии и процедури, при единен подход към видовете въоръжени сили. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес,но в същината му стои винаги човекът - неговата професионална подготовка, кадрово развитие и социален статус.
Той благодари на военнослужещите, че продължават да отстояват каузата България с професионализъм и всеотдайност.
И допълни, че днешният 6 май е по-различен. "Днес няма да има парад и гражданите няма да видят армията на площада и в небето, но нашите военнослужещи отново са на своя пост и ще демонстрират своите умения", каза още президентът.
Нека не забравяме, че 6 май е и празник на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непокорни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ. Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие.
"Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение", категоричен беше държавният глава.
Радев се обърна към младите и им пожела да бъдат дръзки и да не се предават. Да помнят, че във вените им тече кръвта на поколения храбри българи. "Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените", допълни той.

Източник: БНТ

2 коментара:

 1. Но….не се сещат илитератите. Аз съм човек, който в месеца си купува поне две -три книги. Цървул в книжарниците не съм видяла. Да ме извинявате, ама и фен на ГЕРБ в книжарница не съм видяла. Явно за тях книгите са terra incognita. Която нямат шанс да покорят.

  Затова влагат парите на всички нас, държавните пари, отново в забавления. В почивки, море и плаж. Не в книги, не в децата, не в бедните семейства, останали без работа, не в пенсионерите…..

  Управляващите няма как да надхвърлят границите на ума си. А той стига само до поредната пачка пари и поредното бЕло и празнуване с певачки и духачки. Затова и така и управляват. Каквото си изберем, това ни управлява. И когато ние, които четем книги, не отиваме да гласуваме, един илитерат получава шанса да ни управлява!

  И да завърша с актуалния днес Йохан фон Гьоте: „Където глупостта е образец, там разумът е безумие.“

  Елена Гунчева

  ОтговорИзтриване
 2. Когато имахме армия, чествахме на 23 Септември.

  ТУЗЕМНАТА НА ЧИЧО САМ КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ ЛИКВИДИРА 400 БОЙНИ САМОЛЕТА И ЗАКРИ 9 АВИОБАЗИ
  http://www.vestnikataka.bg/2014/10/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b0-400-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b8/
  БОЯН АСПАРУХОВ

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...