ПРЕКАЛЕН ЩАБ И БОКУ НЕ Е ДРАГ

"Заветът"  от Добри Божилов
Мина вече месец, откакто сме в извънредно положение.
За страшното разбрахме от следните мерки: задължиха ни да носим маски с риск от бактериални инфекции и задушаване, останахме без работа, правосъдието вдигна бялото знаме и май само престъпниците имат право на достъп до съдебната система, затвориха пазарите и голяма част от магазините, останахме без пари и без нерви, а психическите отклонения видимо се увеличават за разлика от жертвите на вируса.
Този пик все го чакаме, чакаме ада, направо ни се изчака чакалото. То беше плато, та възход, та връх и пик чакаме, явно щабът и правителството звездите им го говорят и очакват планини от трупове, за които предвидливо са си подготвили чували и със сигурност репликата: "Ние казахме ли ви, ааааа?!" .
А Борисов чака с нетърпение да приключи лудницата, за да може да се обяви официално за Спасител № 1 за всички времена.
Лошото е, че българите сме си проклето племе. Наред с примерните, които излизат на къси прибежки, следейки другите неотлъчно с поглед и готови при първото кихане или кашлица да застрелят провинилия се, се размотават едни неверници. Вярно, с маски поради глобите, ама гледат едно противно и дори си позволяват да не пляскат на Генкоронавирусщаба и да не се разтопяват в овча благодарност, когато Спасителят Боку ги уведомява какви мерки е предприел за спасението им.
И всичкото това заради напразните надежди. Тъкмо видяха на хоризонта едни помощи, едни банкови заеми, едни разпределяния на пари сред нашите бизнесмени и изведнъж се оказа, че - тц! Няма! А народът започва открито да се подиграва с брифингите, които са по 20 часа на ден.
Борисов винаги е бил добър психолог относно тълпата. Но този път не улучи със светлинни години. Всяко абсурдно нещо започва да прави впечатление дори на най-немислещите. Да бяха тръгнали с добро, да не ни плашат, да обяснят разумно, а мерките да се затягат според ситуацията. Мутафчийски да я махне тази абсурдна генералска униформа, а Онуй да се спре да обикаля като муха без глава. И вместо политически брифинги, да имаме такива от лекарите на първа линия, от практикуващите. А не тези, които само съобщават статистика и се цупят на неудобните въпроси. Отделно, че се изживяват и те като спасители на нацията.
С нарастването на безработните и бедните, намалява аурата на Борисов. Защото на година хиляди умират от липса на адекватно здравеопазване и обикновена мизерия. И адът, който настъпва, е този на мизерията, глада и бедността. А там спасители няма! Има само възмездие....

Елена Гунчева