Корнелия Нинова: Извънредно положение не означава безконтролно положение!

"Заветът"  от Добри Божилов
Министрите са слуги на народа, който е избрал депутатите, напомни председателят на левицата
Извънредното положение не означава безконтролност, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Тя взе думата в защита на искането на левицата да бъде възстановен парламентарният контрол в петък.
Ние искаме свястното и нормалното да се върне, бе категорична Нинова, като каза:
"Днес парламентарната група на "БСП за България" искаме да се възстанови парламентарният контрол. И какво чухме от страна на управляващите.
Да искаш да се възстанови нормалността за тях е антитеза. Едва ли не БСП сме едни агресори, които искаме нещо извън нормалното.
Да има парламентарен контрол е нормално, а не антитеза. Изглежда у нас напоследък модерно постоянно се цитират различни философи. Имаме си много хубава българска приказка: "Свестните у нас, считат за луди"
Тя запита управляващите "На какво пречим?" в отговор на един от основните им аргументи срещу искането на червените - че с изказванията си от парламентарната трибуна пречат на изпълнителната власт да си върши работата, че много говорят.
"На какво пречим? На една кражба? На една далавера?", попита риторично Нинова.
Много сме се изказвали? Може би трябва да хвърляме чоп кой да говори, възмути се Корнелия Нинова.
А що се отнася до аргумента, че губят времето на министрите, тя попита: "Нали това им е работата! Нали са слуги на народа!"
"Какво още ни казват, да искаш парламентарен контрол, да питаш министър, означава да му губиш времето. Нали той затова е министър, нали затова е слуга на народа. Значи нормалното у нас губене на време на министъра, много думи, много изказване от народа, пречене на нещо и антитеза. Това е днешната действителност на 30-ия ден от обявяването на извънредното положение. А каква би трябвало да е - да имаме парламентарен контрол, защото знаем, че вие имате много въпроси", допълни още Нинова, цитирана от "Фокус".
По думите й предстои много стратегически избор как ще се излезе от кризата и контрол за прозрачността на харченето на всеки лев.
"Сега не чух нито един аргумент защо ще отхвърлите контрола. Освен един - че когато се събираме много на едно място създаваме условия за зараза и разпространяване на болестта, че не спазваме указанията на правителството", каза още Нинова.
Тя попита дали управляващите знаят колко спешен и извънреден закон ще приемем. "Законът влиза от 1 януари 2022 г. с изключение на параграф 5 и 10. Значи, не може парламентът да се събере, за да отправим актуални въпроси за тревогите на хората, които трябва да плащат сметки, които са без работа, това не може да се възстанови. Може парламентът да се събере извънредно за много спешен закон, който ще влезе в сила на 1 януари 2022 г. Логиката къде е? Някои от вас ще стане ли да каже една дума, едно изречение, което да има смисъл и да проведем аргументиран спор?", изтъкна още Нинова. Тя призова да се изтегли този закон и да се внесе Законът за търговските вериги. "Такъв дебат искаме и затова сме тук и ви уверявам не просто на инат, не защото искаме безсмислен спор за България и българите, а защото смятаме за абсолютно задължително да възстановим нормалността, контрола", допълни още Нинова.
Ето и пълният текст на изказването на Корнелия Нинова:
Извънредно положение не означава безконтролно положение
Предстои ни стратегически разговор за възстановяване на икономиката и нормалния живот на хората
Уважаеми български граждани,
Извънредното положение е изпитание за всяко българско семейство. Но извънредно положение не означава безконтролно положение. Днес ПГ на „БСП за България“ искаме да се възстанови парламентарния контрол. Какво чухме от страна на управляващите – да искаш да се възстанови нормалността за тях е „антитеза“. Да има парламентарен контрол е норма, а не антитеза. Но нормалното днес се счита за ненормално.
Изглежда у нас напоследък е модерно да се цитират различни философи. Имаме си много хубава българска приказка: „Свестните у нас считат за луди“. Ние просто искаме нормалното да се възстанови в държавата, а то е: опозицията да си върши работата, да пита. Управляващите ни казват, че това е „пречене“. Да искаме контрол е „пречене“. На какво може да пречи един въпрос от депутат от опозицията? Според мен на кражба, или на далавера с едни 10 милиарда, които се очакват да бъдат изтеглени. На какво друго може да пречи парламентарният контрол?
Следващото, което се чу няколко пъти: „Не говорете много, защо говорите шест души, като може един“. Уважаеми български граждани, не само че не искат да върнат нормалността, но искат да ни ограничат колко души и по колко пъти, за колко време да говорим тук от ваше име. Те искат да ограничат вас да задавате своите въпроси чрез нас. Ще ни наложат по един от нас да говори. Дотам докараха извънредното положението, което стъпка по стъпка превръщат в безконтролно.
„Да питаш министър означава да му губиш времето“, казаха още управляващите. Нали затова е министър, нали затова е слуга на народа, за да дойде тук и да отговаря на народа, който пита през опозицията. Нормалното за нас за управляващите е „губене на време за министъра“, „много думи и изказвания“, „пречене“ и „антитеза“. Това е днешната действителност на 30-ия ден от обявяването на извънредното положение.
Каква би трябвало да е? Да имаме парламентарен контрол, защото знаем, че имате много въпроси. Онези, останали без работа, искат да питат защо Топлофикация и ВИК оператори в София-област спират водата и тока, защото хората не са си платили, защото нямат работа и нямат пари. Кой ще ги контролира? Тук е мястото на контрола, тук е мястото да дойдат министрите и да отговорят защо това се случва въпреки решенията на правителството и Народното събрание.
От името на хората с кредитите – искаме да питаме, по чие решение разсрочването на кредита върви с увеличаване на лихвата до 10 и над 10 процента.
За малкия и средния бизнес – кога ще го освободите от данък сграда и такса-смет, както заявихте? Кога ще изпълните казаното от министър-председателя да се изкупи продукцията на земеделските производители от държавата и да се раздаде на социално слабите.
Предстои ни много стратегически разговор – как ще възстановим икономиката и нормалния живот на хората след края на кризата. Предстои ни контрол за прозрачност върху харченето на пари. Това са данъците на хората и те ще плащат заема от 10 милиарда. Те не могат ли да попитат как ще се изхарчат тези пари и как ще стигнат до тях. Не чухме нито един аргумент защо ще отхвърлите контрола. Освен един – когато се събираме много хора на едно място, създаваме условия за зараза и разпространяване на болестта.
Управляващите казват: „Няма да се събираме, ще идваме само да приемаме спешни закони“. Ето по един такъв повод сме се събрали днес – да приемем спешни неща.
Питам уважаемите управляващи: вие знаете ли днес какъв закон ще гласувате? Чели ли сте го? Законът влиза в сила от 1 януари 2022 година, с изключение на параграф 5 и 10. Значи не може парламентът да се събере, за да отправим въпроси за актуалната обстановка и тегобите на хората, но може парламентът да се събере извънредно за „много спешен закон“, който ще влезе в сила през 2022 година. Някой ще обясни ли, за да проведем аргументиран спор? Един от вас поне да стане и да каже.
И ви уверявам, не просто на инат, а защото смятаме за изключително наложително да се върнем към нормалността и контрола, да водим дебат да има управляващи и опозиция - ще направим всичко възможно да има контрол. Ако отхвърлите предложението ни днес, имаме и друг парламентарен механизъм- да го направим с подписи. И ще го направим. Извънредното положение не е безконтролно положение.